Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Οι απόκρυφες επιστήμες, οι μεγάλοι αρχαίοι μύστες - Πλανητικές επιδράσεις και αρώματα - ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΕΡΜΕΙΔΟΥ

Ακόμη μια φορά μου χάκαραν το νέο προφίλ του ΦΒ Όμηρος Ερμείδης, πρόκειται περί Κακίας και Αλητείας άνευ προηγουμένου, προσέχεται ποιούς έχετε φίλους !!

Αστρολογία –Αστρονομία

Η αστρολογία είναι μια από τις παλαιότερες απόκρυφες επιστήμες, σίγουρα η αρχαιότερη από την αστρονομία. Οι λατινικές λέξεις Astrologia και Astronomia κατονομάζουν και οι δυο αυτό που ονομάζουμε σήμερα αστρολογία. Αλλά και στα αγγλικά ο όρος astronomy έχει και τα δυο νοήματα από την εποχή του Διαφωτισμού.



  Υπήρχαν δυο βασικοί τύποι αρχαίας αστρολογίας. 

Πρώτον η αστρολογία που προλέγει από ουράνια σώματα ή μετεωρολογικά φαινόμενα το μέλλον για ένα βασιλιά ή της χώρας του. Για πολέμους, αν γίνουν και πότε. Αν έρθουν λιμοί, πλημμύρες, κακές σοδειές, ειρήνη ή ευημερία, όπου αυτή είναι και η αρχαιότερη αστρολογία. Και δεύτερη η ωροσκοπική αστρολογία, που σχετίζεται με τον χαρακτήρα, την τύχη ή άλλως ονομαζόμενη μοίρα ενός ατόμου.
  Ο Αριστοτέλης έχει περιγράψει τα άστρα ως όντα με υπερφυσική νοημοσύνη, ασώματες θεότητες και αποδίδει σε αυτά ένα ορθολογικό είδος επιρροής επάνω στην γη. 
  Ο Πτολεμαίος ο Δ, βασιλιάς της Αιγύπτου. μας πληροφορεί ότι όταν γνώρισε καλά την αστρολογία τότε απελευθερώθηκε από τον φόβο και την επιθυμία. Το ίδιο μας πληροφορεί και ο Βέττιος Βάλης (19)    

Μεγάλοι αστρολόγοι στην αρχαιότητα

Ο Πτολεμαίος του οποίου η Τετράβιβλος *1 γράφτηκε το 1ο ήμισυ του 2ου αιώνα μ.Χ. ήταν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της εποχής του, όπως επίσης καλός μαθηματικός και αστρονομικός παρατηρητής. Όπου επιχειρεί να αποδείξει «επιστημονικά» την επιρροή των άστρων στην ανθρώπινη ζωή και στην ζωή γενικότερα. Οι πλανήτες αποκτούν τις ιδιότητές τους, μοιραζόμενοι μια ή περισσότερες από τις τέσσερις στοιχειακές ποιότητες : ζεστό, κρύο, στεγνό και υγρό. 
  Ο Βέττιος Βάλης, συγγραφέας των Ανθολογίων, ένα έργο ογκώδες που μοιάζει περισσότερο με εγχειρίδιο συστηματικό. Μοιάζει να γράφτηκε για κάποιο ασκούμενο αστρολόγο που ήθελε να εμπλουτίσει την εμπειρία του. Έζησε τον ίδιο αιώνα με τον Πτολεμαίο
 Επίσης ο Φίρμικος Ματέρνος (περίπου το 335 π.Χ.) έγραψε μια εισαγωγή στην αστρολογία με τον τίτλο «Βιβλία μαθήσεως». Όπου όπως ο Πτολεμαίος, ασχολείται με φιλοσοφικά ζητήματα, όπως η μοίρα έναντι της ελεύθερης βουλήσεως όπου βρίσκει ένα συμβιβασμό σύμφωνα με νεοπλατωνικές γραμμές, όπου η ψυχή που είναι θεϊκή δεν εξαρτάται πλήρως από τις δυνάμεις που εκπροσωπούν ή δείχνουν τα άστρα.   
  Ο Σενέκας ο Πρεσβύτερος στους «Παραινετικούς λόγους» δεν έχει διασωθεί αλλά κομμάτι του υπάρχει     

*1 έργο που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει μεταφρασμένο στην Ελλάδα, παρά μόνο στα αγγλικά.
Πλανητικές επιδράσεις και αρώματα
Κυριακή – ημέρα του Ήλιου -  Ηλιοτρόπιο
Δευτέρα –ημέρα της Σελήνης – Ίρις
Τρίτη – ημέρα του Άρη – Αλόη
Τετάρτη – ημέρα του Ερμή – Ρητίνη μαστίχας
Πέμπτη –ημέρα του Δία – Μέντα ή Κρόκος (Σαφράν)
Παρασκευή – ημέρα της Αφροδίτης – Μόσχος
Σαββάτο – ημέρα του Κρόνου – Θείον (Θειάφι)


[Απόσπασμα από την ύλη του Ημερολόγιο της Σελήνης - ημερολόγιο-βιβλίο περιόδου 1999-2010 του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου