Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ο γάτος ιερό ζώο του Ηλίου και η γάτα ιερό ζώο της Σελήνης !!! ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΕΡΜΕΙΔΟΥ



Ακόμη μια φορά μου χάκαραν το νέο προφίλ του ΦΒ Όμηρος Ερμείδης, το αρχικό τον Δεκέμβριο και έκτοτε άλλα 4 με τελευταίο αυτό που λειτούργησε από Παρασκευή 12 Μαΐου έως Σαββάτο βράδυ 13 Μαΐου, πρόκειται περί Κακίας και Αλητείας άνευ προηγουμένου, προσέχετε ποιούς έχετε φίλους – ες !!





[η φωτογραφία με την αιγυπτιακή τοιχογραφία προέρχεταιαπό την ακόλουθη ιστοσελίδα :
https://www.diadrastika.com/2013/08/blog-post_4801.html]
  Η γάτα υπήρξε από τα ζώα που λατρεύθηκε όσο κανένα άλλο ζώο εις την αρχαία Αίγυπτο.
  Οι Αιγύπτιοι την έλεγαν Μίου. Ελαυτρεύετο σε αρκετούς πολιτισμούς ως ιερό ζώο.

  Εις την αρχαία Ελλάδα λατρεύθηκε ως ιερό ζώο της Αφροδίτης η οποία ονομάζετο Βουβάτις όπως μας αναφέρει ο Ηρόδοτος και ελατρεύετο εις την Θήβα.
ο γάτος ήτο ιερό ζώο του Οσίριδος Ήλιου, η δε γάτα της Ίσιδος Σελήνης. Η αλλαγή της κόρης του ματιού της γάτας παρέπεμπε στην αλλαγή φάσεων του φεγγαριού.
  Συνέδεαν δε τον αριθμό των γεννών της με τις ημέρες του σεληνιακού μηνός. Οι απόγονοί της υπόκειντο σε φυσική μαθηματική πρόοδο από την μονάδα έως το 28:
  Δηλαδή στην πρώτη γέννα έτεκε ένα, στην δεύτερη δύο, κ.ο.κ. έως την 28η γέννα, όπου έτεκε 28! όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος.
   Στην Βουβάστη της Κάτω Αιγύπτου ελατρεύετο η γατοκέφαλη θεά Βας ή Μπαστ, προστάτις της γονιμοποιητικής θέρμης του Ηλίου.
  Τις νύχτες η Βας - Μπαστ ξαγρυπνούσε επάνω από τον κοιμισμένο Ήλιο, για να τον προστατέψει από τα φίδια της νυχτός. Η Βας - Μπαστ ήτο μια θεά-λέαινα, η οποία για κάποια ανυπακοής προς την Ίσιδα μεταμορφώθηκε σε θεά-γάτα.
  Οι Αιγύπτιοι τιμωρούσαν αυστηρότερα όποιον θανάτωνε γάτα, απ' όποιον θανάτωνε οιοδήποτε άλλο ζώο! Όποιος θανάτωνε γάτα ήτο ισοβίως εγκληματίας! Όταν μια οικόσιτη γάτα πέθαινε από φυσικά αίτια, οι κάτοικοι του σπιτιού ξύριζαν τα φρύδια τους, εις ένδειξιν θλίψεως. Η δε γάτα εθάβετο με τιμές!
  Η γάτα λατρεύθηκε πολύ εις την Αίγυπτο διότι είναι εκ φύσεως της κυνηγός φιδιών, και ως εκ τούτου η Αίγυπτος μια χώρα όπου το έδαφός του προσφέρεται δια πλήθος φιδιών ο φυσικός του διώκτης εξ υπακούεται ότι θα είναι ο μεγάλος ευεργέτης
  Σε παπύρους εικονίζεται να ξεσκίζει με τα νύχια της κεφάλι ερπετού. Στις Θήβες και την Μέμφιδα - ελληνικές πόλεις της Αιγύπτου - ευρέθησαν ολόκληρα κοιμητήρια γατών, που περιείχαν περίπου 200.000 μούμιες γατών !
  Στην «Βίβλο των Νεκρών», ο γάτος Ματού πολεμά εναντίον του Άποπη, του όφεως Πύθωνος των καλαμιώνων, που ήτο και το σύμβολο του κακού.
  Επίσης, λόγω της ευαισθησίας της γάτας στις ηλεκτρικές και μαγνητικές εκδηλώσεις, συγκρινόταν με την μυστηριώδη Σφίγγα. Στην συνήθεια της γάτας να κουλουριάζεται και να αναπαύεται για ώρες (και μέρες) έβλεπαν οι ιεροφάντες το απόλυτο του διαλογισμού και το έδειχναν ως παράδειγμα στους υποψηφίους προς μύησιν.
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=53378  2-3-2010   Γιώργος Λεκάκης
[Απόσπασμα από το ημερολόγιο της Σελήνης - ημερολόγιο-βιβλίο 1999-2010 του συγγραφέως Ομήρου Ερμείδη].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου