Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Η καρυδιά κρυψώνα μαγισσών, του Γ. Λεκάκη - Il noce strega della strega, di G. Lekaki




Η καρυδιά κρυψώνα μαγισσών του Γ. Λεκάκη

 [η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://www.pelionweb.gr/en/pelion/axio8eata_piliou/anatoliko_pilio_1_2_3/   ]
Η καρυδιά κρυψώνα μαγισσών
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι θεοί τρώνε καρύδια και ονόμασαν ποιητικώς την καστανιά «βάλανο του Διός» (που αποτελεί και το επιστημονικό όνομα του φυτού). Αργότερα (Ιταλία, 8ος αι.) η καρυδιά θεωρήθηκε νυχτερινή κρυψώνα δαιμόνων και μαγισσών. Οι μάγισσες, έλεγαν, κρύβο¬νταν σε καρυδιές, όταν καταδικάζονταν σε θάνατο δια της πυράς! Μπορούσαν όμως να γλυτώσουν το μαρτύριο, εάν μεταφέρονταν - έστω και νοερώς - στον κορμό της κοντινότερης καρυδιάς!
Έτσι πέρασε και στην παράδοσή μας, ότι δεν πρέπει να κοιμάται κανείς κάτω από την σκιά καρυδιάς, διότι, πιστεύεται ότι στο φυτό τούτο ζουν κακοποιά πνεύματα (όπως και στην ελιά)! Είναι τόσο ισχυρή η δύναμή της, που δεν πρέπει να διέλθει κανείς κάτω απ’ αυτό το δένδρο ούτε μετά την δύση του ηλίου! Ούτε να φυτεύσει καρυδιά πλησίον οικίας! Ο λαός μας πιστεύει πως, ο φυτεύσας καρυδιά παρά την οικία του, θ’ αποθάνει όταν ο κορμός της φθάσει το πάχος του τραχήλου του! (Η παράδοση αυτή σχετίζεται με σωρεία παραδόσεων σχέσεως φυτών και φυτευόντων αυτά).
Πηγή :  http://www.xronos.gr/detail.php?ID=50725   Λεκάκης
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου