Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η Gorias, η νεραϊδόπολη του αέρα και της Ανατολής, της Silverdust/ La Gorias, la citta dei fate di aria e di East, da Silverdust

Η Gorias, η νεραϊδόπολη του αέρα και της Ανατολής, της Silverdust/ La Gorias, la citta dei fate di aria e di East, da Silverdust

 [η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : https://mormosofia.wordpress.com/2014/11/28/james-c-christensen-o-la-fantasia-desbordada/]
 
 
Η Gorias, ήταν μια από τις τέσσερις μυθικές πόλεις της Τουάθα Ντε Ντανάν. Η παράδοση λέει ότι βρισκόταν κάπου στα βόρεια νησιά της Ελλάδας και ήταν αποικία πολιτών της Τουάθα Ντε ΝτανάνEsras, ήταν ένας από τους πρώτους Δρυίδες της Τουάθα Ντε Ντανάν,ο οποίος έδωσε στους πολίτες της, το δόρυ του φωτός και της νίκης, το οποίο είχε στην κατοχή του κάποτε ο κέλτικος θεός του ήλιου και του φωτός. Ο Esras, αφού τους το έδωσε, τους δίδαξε πώς να το χρησιμοποιούν και να αντλούν όλο το φως, τη φωτεινότητα και την δύναμη του δόρατος.
Το δόρυ, ήταν ένας από τους τέσσερις θησαυρούς της Τουάθα Ντε Ντανάν και παλιότερα ανήκε στον Assal, ένα πολίτη της Τουάθα Ντε Ντανάν, ο οποίος εκτός από το μαγικό δόρυ είχε και τους επτά μαγικούς αυλούς. Οι 3 γιοι του Tuirenn,(του γιού του Ogma, του κέλτικου θεού της ευφράδειας και της μάθησης και γιού της κέλτικης θεάς της θεραπείας-ίασης, σκότωσαν τον Cian, τον πατέρα του Lug, του θεού του ήλιου και του φωτός και στην συνέχεια πήραν το δόρυ του φωτός και της νίκης από τον Lug.
Έτσι το δόρυ με την βοήθεια του δρυίδη Esras, επέστρεψε στην γή των αρχικών κατόχων του, των πολιτών της Τουάθα Ντε Ντανάν. Το δόρυ αυτό, είχε την δύναμη, να επιφέρει τον βέβαιο και πανεύκολο θάνατο του εχθρού, αν ο κάτοχός του, το πρόβαλλε μπροστά στον εχθρό του λέγοντας ταυτόχρονα δυνατά την λέξη «πουρνάρι».
Ο κέλτικος θεός Lug και το δόρυ του φωτός και της νίκης
Η Gorias είναι γνωστή επίσης ως η πόλη του αέρα και της Ανατολής. Κατά την είσοδο στην Gorias, ανοίγει η πρώτη πύλη και το ανατολικό τείχος ορθώνεται μπροστά στον επισκέπτη. Στην συνέχεια, αφού ανοίξει η δεύτερη πύλη, η πύλη του τείχους, ένα μαγευτικό μακρινό τοπίο αποκαλύπτεται πέρα από το τείχος. Φτάνοντας επιτέλους στην πύλη της Ανατολής, ο επισκέπτης, παρατηρεί δύο όρθιες μεγάλες πέτρες στα δεξιά και στα αριστερά της με ένα στενόμακρο άνοιγμα ανάμεσά τους. Μέσα από αυτό το άνοιγμα, μπορούμε να δούμε την πόλη της Άνοιξης, του αέρα και της Ανατολής η οποία λούζεται από ένα απαλό ονειρικό γαλανομπλέ πράσινο φώς! Στην πόλη, υπάρχει μια κοιλάδα γεμάτη από σμαράγδια. Στο κέντρο της κοιλάδας, υπάρχει ένα κρυστάλλινο ποτάμι, που τροφοδοτείται συνεχώς με νερό από πολλούς απότομους καταρράκτες στις κορυφές των οποίων, είναι χτισμένοι πολλοί παραμυθένιοι πύργοι. Είναι ένα μαγευτικό τοπίο, που κανείς δεν μπορεί να το παρατηρήσει για αρκετή ώρα χωρίς να θαμπωθεί και να ζαλιστεί από την ομορφιά του!
Πάνω και γύρω από την κοιλάδα, λευκά κτίρια σε ορθογώνιο σχήμα προσκολλώνται στις πλευρές των καταπράσινων λόφων. Στις σκεπές που είναι φτιαγμένες από καθαρό χρυσό, κεχριμπάρι και χαλαζία, υπάρχουν πολύχρωμες σημαίες οι οποίες κυματίζουν συνεχώς με το ελαφρό αεράκι. Η ατμόσφαιρα διαποτίζεται από μια αίσθηση ειρήνης και ηρεμίας, τα άνθη μεγαλώνουν σε τεράστιες εκτάσεις εκπέμποντας μια λάμψη λες και είναι ψεύτικα και τα λιβάδια είναι γεμάτα με παράξενους και χαμογελαστούς μικροσκοπικούς κηπουρούς. Μέσα στα χρυσοσκεπασμένα σπίτια και πίσω από τις λουλουδένιες ή αραχνοΰφαντες κουρτίνες μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμη πιο παράξενα πλάσματα, που άλλα εκπέμπουν μια ασυνήθιστη ομορφιά, άλλα μια ασχήμια που σε τρομάζει και άλλα μια μυστηριώδη μαγεία.
Στο κέντρο, ανάμεσα στα κτίρια, υπάρχει ένας ναός και ανάμεσα από τις κολώνες δεσπόζει ένα άγαλμα φτιαγμένο από καθαρό χρυσό. Τόσο γνήσιος φαίνεται να είναι ο χρυσός, που το άγαλμα λάμπει, κάνοντας το εξωτερικό του ναού να φαίνεται σκοτεινό και μυστηριώδες. Το άγαλμα κρατάει στο δεξί του χέρι ένα φωτεινό σπαθί και στο αριστερό του χέρι ένα ομοίωμα ανεμολούλουδου. Αυτό το άγαλμα, συμβολίζει τον δάσκαλο και ηγέτη της νεραϊδόπολης. Το σπαθί που κρατάει στο δεξί του χέρι, συμβολίζει την δύναμη του νού και της επιφώτισης και το λουλούδι που κρατάει στο αριστερό του χέρι, συμβολίζει την μετριοπάθεια και την ευγένεια που πρέπει να διακατέχει μία ιδιαίτερη και σπάνια ύπαρξη. Η απόσταση ανάμεσα στα χέρια και στα δύο αυτά σύμβολα, συμβολίζει τον αέρα και την ένωση των δύο συμβόλων μέσω του αέρα…
Ένα ποίημα που γράφτηκε από την "Fiona Macleod" για την "Gorias", την νεραϊδόπολη του αέρα και της Ανατολής

In Gorias are gems,
And pale gold,
Shining diadems
Gathered of old
From the long fragrant hair
Of dead beautiful queens.

There the reaper gleans
Vast opals of white air:
The dawn leans
Upon emerald there:
Out of the dust of kings
The sunrise lifts a cloud of shimmering wings.

In Gorias of the East
My love was born,
Erias dowered with a sword
And the treasures of the Morn
But now all the red gems
And the pale gold
Are as the trampled diadems
Of the queens of old
In Gorias the pale-gold.

Have I once heard the least,
But the least breath, again?
No: my love is no more fain
Of Gorias of the East.
Erias hath sheathed this sword
Long, long ago.
My heart is old . . .
Though in Gorias are gems
And pale gold.
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου