Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Το Μυστήριο της Τράπουλας/ Il mistero dei mazzi di carte



Το Μυστήριο της Τράπουλας/ Il mistero dei mazzi di carte

Όλοι μας έχουμε παίξει κάποια στιγμή χαρτιά ή έχουμε ρίξει μια πασιέντζα. Γνωρίζουμε πως μια τράπουλα -ο γαλλικός τύπος που χρησιμοποιείται σήμερα- αποτελείται από σύμβολα, νούμερα και φιγούρες, ενώ ο αριθμός των χαρτιών της είναι συγκεκριμένος.
Αναλύοντας μια τράπουλα θα δούμε πως έχει άμεση σχέση με το χρόνο.
Μια τράπουλα έχει:
    364 σύμβολα και μαζί με τα δυο Τζόκερ 366, όσες δηλαδή είναι και οι μέρες ενός δίσεκτου έτους
    52 φύλλα, όσες και οι εβδομάδες του χρόνου
    13 φύλλα κάθε «χρώματος» (φυλής), όσες και οι εβδομάδες μιας εποχής ή όσοι οι σεληνιακοί μήνες
    4 «χρώματα» (φυλές), όσες και οι εποχές του χρόνου
    12 φιγούρες, όσοι και οι μήνες του χρόνου
    Προσθέτοντας όλα τα χαρτιά ενός χρώματος (Α=1, 2, 3 ... J=11, Q=12, K=13) έχουμε άθροισμα 91, το οποίο αν το πολλαπλασιάσουμε με το 4 των φυλών έχουμε πάλι 364.
Για την ιστορία
    Οι 4 βασιλείς της τράπουλας είναι ο Καρλομάγνος-ρήγας κούπα, ο Ιούλιος Καίσαρας-ρήγας καρό, ο Μέγας Αλέξανδρος-ρήγας σπαθί, ο Δαβίδ-ρήγας μπαστούνι.
    Οι 4 ντάμες είναι η Αθηνά Παλλάδα-ντάμα μπαστούνι, η Ιουδήθ-η Εβραία που σκότωσε τον Ολοφέρνη, η νεράιδα Αρζίν και η Ραχήλ
    Οι 4 βαλέδες είναι ο Έκτορας-βαλές καρό, ο Λάνσελοτ, ο Οζιέ και ο Λαϊρ.
Τέλος, η παλαιότερη γνωστή ελληνική τράπουλα χρονολογείται στο 1822 και σ' αυτήν οι τέσσερις ρηγάδες απεικονίζονται με τις μορφές των Αλέξανδρου Υψηλάντη, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Γεωργάκη Ολύμπιου και Γεωργίου Καντακουζηνού. Η τράπουλα αυτή περιγράφεται σε άρθρο της αρχαιολόγου Βάνας Μπουσέ με τίτλο «Μια τράπουλα με φιλελληνικά θέματα» (εδώ σε pdf).
Σημείωση: Ο τίτλος του θέματος είναι ο τίτλος του βιβλίου "Το Μυστήριο της Τράπουλας" του Νορβηγού συγγραφέα Γιοστέιν Γκάαρντερ (Das kartengeheimnis, Jostein Gaarder), που διάβασα πρόσφατα.
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου