Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Ο πύργος του δράκου στην Κρακοβία της Πολωνίας, της Νεραϊδομαμάς Νεραϊδοκλέφτρας / La torre del drago a Cracovia, in Polonia, della mama fata dei Ladra fata



Ο πύργος του δράκου στην Κρακοβία της Πολωνίας, της  Νεραϊδομαμάς Νεραϊδοκλέφτρας / La torre del drago a Cracovia, in Polonia, della mama fata dei Ladra fata  

 [η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : https://europeisnotdead.com/disco/books-of-europe/european-fairy-tales/poland-the-wawel-dragon/  ]
Ο πύργος του δράκου στην Κρακοβία της Πολωνίας, της  Νεραϊδομαμάς Νεραϊδοκλέφτρας / La torre del drago a Cracovia, in Polonia, della mama fata dei Ladra fata  
Ο πύργος αυτός στην Κρακοβία έχει τον δράκο του τον λένε Wawel Dragon έδωσε το όνομά του στην πόλη που ήταν παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας.
Ο πιο γνωστός δράκος της Πολωνίας είναι ο θρυλικός Smok Wawelski.
Μέχρι σήμερα βρίσκεται εκεί ένα μνημείο στην σπηλιά κάτω από το κάστρο.
Μερικούς αιώνες πριν ζούσε σε μία σκοτεινή σπηλιά στους πρόποδες του Wawel Hill, κατά μήκος των όχθων του Βιστούλα ποταμού, είναι ένας φριχτός δράκος.
Καθημερινά λειμένονταν την ύπαιθρο και απειλούσε τους κατοίκους της Κρακοβίας.
Ήταν μεγάλος ο αριθμός των αθώων θυμάτων του και τα λεηλατημένα κατοικίδια ζώα.
Το αγαπημένο του φαγητό ήταν τα παιδιά.
Ο βασιλιάς της Κρακοβίας ανησυχούσε για την τραγική κατάσταση και στέλνει ανακοίνωση σε όλη την Ευρώπη ότι όποιος σκοτώσει τον δράκο θα παντρευτεί την πανέμορφη κόρη του .
Πολλοί πρίγκιπες και γενναίοι ιππότες εμφανίστηκαν για να αναλάβουν την πρόκληση κατά του δράκου αλλά απέτυχαν.
Ο δράκος ρήμαζε σταθερά την ύπαιθρο και οι φτωχοί γίνονταν φτωχότεροι.
Ένα πρωί ένας μικρός αγρότης που ήταν και μαθητευόμενος τσαγκάρης ονομαζόμενος Κράκ, εμφανίστηκε στο παλάτι και παρουσιάζεται στον βασιλιά.
Είχε ξαναπάει για την πρόκληση του δράκου αλλά τον απέρριψαν για άλλους ευγενείς.
Λέει λοιπόν στον βασιλιά ότι έχει ένα μυστικό όπλο και μπορεί να σκοτώσει τον δράκο.
Αν το κάνει αυτό ο τσαγκάρης που δούλευε για αυτόν θα παντρευόταν την κόρη του.
Ο βασιλιά όντας απελπισμένος δέχεται τον Κράκ.
Ο Κράκ το βράδυ πήγε στην σπηλιά του δράκου.
Ο δράκος δεν ήταν εκεί, ήταν όμως ένας σωρός από κόκαλα και ο θησαυρός που είχε συλλέξει από τις λεηλασίες.
Πήγε σπίτι του και ετοίμασε ένα φαγητό από οικογενειακή συνταγή.
Τρία πρόβατα ψητά με γέμιση από τα πιο καυτά μπαχαρικά και βότανα που μπορούσε να βρει μαζί με ζωικό άλευρο. Το επόμενο βράδυ άφησε στην σπηλιά του δράκου το έδεσμα.
Ο δράκος βγήκε το πρωί πεινασμένος, είδε τα ψημένα πρόβατα και τα έφαγε με μιας.
Τα καυτερά μπαχαρικά τρύπησαν το στομάχι του και ο δράκος έτρεξε να σβήσει την φλόγα του στομαχιού του στον ποταμό Βιστούλα.
Και έπινε-  έπινε - έπινε. Στο στομάχι του το άλευρο άρχισε να φουσκώνει να φουσκώνει και στο τέλος έγινε έκρηξη και τον σκότωσε.
Ο τσαγκάρης του νεαρού μαθητευόμενου παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά και ανέβηκε στον θρόνο όταν ο μονάρχης πέθανε.
Η πόλη είχε διασωθεί από τον δράκο και πήρε το όνομά της από αυτόν, που φέρει μέχρι και σήμερα η παλιά πρωτεύουσα της Πολωνίας Wawel.
Πηγή : http://www.neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=7208             
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου