Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Οι νύμφες στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, του μαθητευόμενου ξωτικού Nerida/ Ninfe nell'impero romano, dell'apprendista elfo Nerida



Οι νύμφες στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, του μαθητευόμενου ξωτικού Nerida/ Ninfe nell'impero romano, dell'apprendista elfo Nerida

 [η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-autumn-fairy-d-computer-craphics-graphics-beautiful-long-hair-staff-wings-image33871915  ]
Οι νύμφες στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, του μαθητευόμενου ξωτικού Nerida/ Ninfe nell'impero romano, dell'apprendista elfo Nerida
   Οι νύμφες στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν η Γιουτουρνα, η Ηγερία, η Καμέναι και η Καρμέντα.
    Η Γιουτουρνα ήταν νύμφη προστάτιδα των πηγών, στην αρχαία Ρώμη υπήρχαν δύο ιερές πηγές αφιερωμένες σε εκείνην... στο Λάτσιο και στο Φόρουμ Ρομάνιουμ, όπου βρισκόταν και το ιερό της.
    Η Ηγερία λεγόμενη και Εγερία αρχικά ήταν Νύμφη και αργότερα σύζυγος του μυθικού Βασιλέως και νομοθέτη Νουμά Πομπιλίου, του δεύτερου βασιλιά της Ρώμης, ο οποίος για να προσδώσει περισσότερο κύρος στους νόμους του έλεγε ότι αυτούς τους υπαγόρευε σ΄ αυτόν η Νύμφη Ηγερία που τη συναντούσε στο δάσος. Η Ηγερία λατρευόταν επίσης και ως προστάτης των γυναικών κατά τον τοκετό.
    Στη ρωμαϊκή μυθολογία με το συλλογικό όνομα Καμέναι (Camenae) ήταν γνωστές 4 Νύμφες των πηγών, των πηγαδιών και γενικώς των υδάτων: η Καρμέντα, η Ηγερία, η Αντεβόρτα και η Ποστβόρτα.Οι Καμέναι ήταν σοφές και κάποτε προέλεγαν τα μέλλοντα. Κυριότερη ανάμεσά τους ήταν η Καρμέντα ή Καρμεντίς ή Καρμεντία: η εορτή Καρμεντάλια, στις 11 και 15 Ιανουαρίου, ήταν αφιερωμένη σε αυτή. Το ιερό των Καμενών βρισκόταν μέσα σε ένα ιερό άλσος, το Porta Capena, κοντά στο ιερό της Ηγερίας. Από νωρίς μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, αυτές οι Νύμφες ταυτίσθηκαν με τις Μούσες της ελληνικής μυθολογίας.
    Ήταν η προστάτιδα του τοκετού, των μητέρων , των μικρών παιδιών και των μαιών. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι αυτή που εφεύρε το λατινικό αλφάβητο. Ήταν μητέρα του Εύανδρου που εποίκισε το Παλατίνο λόφο της Ρώμης. Το ιερό της ήταν δίπλα στην πύλη Καρμένταλις της αρχαίας Ρώμης. Προς τιμήν της στην αρχαία Ρώμη γινόταν αρχαία γιορτή από τις 11 έως τις 15 Ιανουαρίου, τα Καρμεντάλια.
Χάρτης τη αρχαίας Ρώμης που φαίνεται η πύλη καρμένταλις
Πηγές: Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.8ος, σ.900
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου