Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Ο κομήτης Oumuamua (Πρώτος) θα μπορούσε να είναι ένα παγόβουνο διαστρικού υδρογόνου, σύμφωνα με μια μελέτη – μετάφραση του Όμηρου Ερμίδη / Oumuamua potrebbe essere un iceberg interstellare di idrogeno, secondo uno studio




(Κορυφαία εικόνα εξωφύλλου: Oumuamua που βγαίνει από το ηλιακό σύστημα - Φωτογραφία: N.A.S.A./ E.S.A./ STScI)


  Η συσσώρευση υδρογόνου του διαστρικού ξενιστή το 2017  θα αντιστοιχούσε στο γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκαν ενώσεις νερού H2O ή διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην επιφάνειά του, ενώ τα μόρια πάγου υδρογόνου θα ήταν πολύ μικρά για να εντοπιστούν ακόμη και από τις πιο προηγμένες οπτικές τεχνολογίες που βασίζονται στο διάστημα.
  Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που θα δημοσιευτεί σύντομα στο «The Astrophysical Journal Letters»[ Η Αστροφυσική Εφημερίδα Γράμματα], ο διάσημος και εκνευριστικός κομήτης Oumuamua προήλθε από ένα γιγαντιαίο μοριακό σύννεφο από το οποίο χωρίστηκε και απομακρύνθηκε σαν παγόβουνο.
  Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το περιοδικό «Wired» [Ενσύρματο], υποθέτει ότι παρόλο που τέτοια μοριακά σύννεφα είναι πιο γνωστά ως αστέρια, καθώς εκτείνονται για έτη φωτός, θα μπορούσαν επίσης να παράγουν αυτόν τον τύπο διαστρικού παγόβουνου.
  Η μελέτη αποκάλυψε ότι δεδομένου ότι τα σύννεφα κάποτε ήταν αρκετά κρύα για να παγώσουν το υδρογόνο, ο κομήτης θα μπορούσε τότε να αποτελείται από μοριακό πάγο υδρογόνου, που θα εξηγούσε επίσης το εξαιρετικό του σχήμα πούρου.
«Αν και το πράγμα του παγόβουνου του υδρογόνου είναι λίγο εξωτικό, εξηγεί όλα τα μυστηριώδη πράγματα για το Oumuamua», δήλωσε ο συγγραφέας Darryl Seligman στο «Wired»[ Ενσύρματο].
 Ο Seligman έθεσε συγκεκριμένα μια ξεχωριστή πτυχή της θεωρίας της ομάδας του, εκείνη για την οποία ήταν περισσότερο ενθουσιασμένοι, μια που εξήγησε γιατί φαινόταν να επιταχύνεται πέρα ​​από αυτό που του προκαλούσε η βαρύτητα. Σύμφωνα με μια κοινή πεποίθηση, η επιτάχυνση του Oumuamua προκλήθηκε από τη λεγόμενη απαέρωση, που συνήθως αποκαλύφθηκε μέσω της εμφάνισης ενώσεων όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν στην εκπληκτική επιφάνεια του κομήτη.
  Στην περίπτωση του Oumuamua, η εκπομπή αερίου θα μπορούσε να αποτελείται από καθαρό μοριακό υδρογόνο, το οποίο δεν θα μπορούσε να ανιχνευθεί ακόμη και από τα υπάρχοντα τηλεσκόπια υψηλής αναλύσεως.
  Η προτεινόμενη θεωρία φαίνεται επίσης να δίνει ένδειξη για τη θρυλική μορφή του Oumuamua : η κοσμική ακτινοβολία θα είχε κατακερματιστεί από διαφορετικές κατευθύνσεις, κάτι που εξηγεί το οβάλ σχήμα του πούρου.
  Ένα άρθρο του Απριλίου στο «Nature Astronomy» σχετικά με την προέλευση του Oumuamua, το οποίο πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα το 2017, υποδηλώνει ότι το αντικείμενο θα μπορούσε πραγματικά να μεταφέρει τα δομικά στοιχεία της ζωής σε όλο το σύμπαν.
  Η νέα μελέτη των αστρονόμων un Zhang και Douglas NC Lin, ωστόσο, δεν απέκλεισε την εξωγήινη φύση του υπερβολικού αστεροειδούς, που πρότεινε ο αστροφυσικός και κοσμολόγος του Χάρβαρντ Αβραάμ "Avi" Loeb.
  Το 2018, ο Loeb υπέθεσε ότι ο Oumuamua [ο Πρώτος] θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να είναι ένα πλοίο μεταφοράς που σχεδιάστηκε από εξωγήινους, επικαλούμενος τη φαινομενικά μυστηριώδη ικανότητά του να αλλάζει ταχύτητα, μια ιδιότητα που έχει προκαλέσει περιέργεια από τότε που ο κοκκινωπός αστεροειδής διέρρευσε από το ηλιακό μας σύστημα, από τις 14 Οκτωβρίου 2017 έως τις 2 Ιανουαρίου 2018, μετά το οποίο έχει γίνει πολύ αδύναμο για ανίχνευση ακόμη και με τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια.

- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου