Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ποιά ζώα σχετίζονται με τις νεράϊδες, της Silverdust - Quali animali sono legati alle fate, da Silverdust - Which animals are related to fairies, by Silverdust


Ποιά ζώα σχετίζονται με τις νεράϊδες, της SilverdustQuali animali sono legati alle fate, da Silverdust - Which animals are related to fairies, by Silverdust


[η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : http://www.mothersblog.gr/free-time/story/16391/eikones-vgalmenes-apo-paramythi-otan-to-koritsia-ginontai-neraides-eikone  ]

Ποιά ζώα σχετίζονται με τις νεράϊδες, της SilverdustQuali animali sono legati alle fate, da Silverdust

   Αρκετά ζώα, συνδέονται ιδιαίτερα με τις νεράϊδες. Στον Κέλτικο πολιτισμό, οι πεταλούδες, ταυτίζονταν τόσο με τις ψυχές των θνητών, όσο και με τις ψυχές των νεράϊδων.
  Στην Ιρλανδική, την Βρεττανική και την γενικότερη ευρωπαϊκή μυθολογία, οι νεράϊδες, παρόλο που φοβούνται τις πραγματικές γάτες, συνηθίζουν να μεταμορφώνονται σε γάτες ή εμφανίζονται σαν μία νεράιδα, της οποίας, συντροφιά, κρατάει μια άλλη νεράιδα, μεταμορφωμένη σε γάτα.
    Αυτό γίνεται κυρίως για αντιπερισπασμό σε περίπτωση που συναντήσουν στον δρόμο τους μάγισσες, οι οποίες, αφού λατρεύουν τις γάτες, δεν θα φερθούν εχθρικά ούτε θα επιτεθούν στις νεράϊδες αν τις δουν με κάποια γάτα συντροφιά, μια και στην κοινωνία των μαγισσών, απαγορεύεται μια μάγισσα, να κάνει κακό σε μία γάτα ή στον ιδιοκτήτη που την φροντίζει και την αγαπά.
    Οι μόνες αληθινές γάτες τις οποίες δεν φοβούνται οι νεράϊδες, αναφέρονται σε ένα παραμύθι από την νήσο του Μαν, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1911 και το οποίο, λέει ότι οι γάτες του Manx, αφού έφτασαν την τελευταία στιγμή στην κιβωτό του Νώε, οι ουρές τους κόπηκαν από την πόρτα της Κιβωτού, την ώρα που αυτή έκλεινε και όταν βρέθηκαν οι γάτες, στην νήσο του Μαν, οι νεράϊδες, τις είδαν, τις λυπήθηκαν και τις φρόντισαν.
    Από τότε, πιστευόταν, ότι οι γάτες αυτές, εκτρέφονταν από τις νεράϊδες, γι’ αυτό έχουν μεγάλη εκτίμηση από τους ντόπιους. Λέγεται, ότι η βασίλισσα των νεράϊδων, είναι σχεδόν πάντα μεταμορφωμένη σε γάτα και βγαίνει από το νεραϊδένιο βασίλειο μόνο τα βράδια και πάντα με την μορφή μιας γάτας, για να πάρει εκδίκηση από όσους κάνουν κακό και εχθρεύονται τις νεράϊδες. Πολλές μάγισσες, έχουν βρεθεί με χαμένα τα λογικά τους, μετά από βραδιές πανσελήνου και αυτό θεωρείται δουλειά και τιμωρία από την βασίλισσα των νεράϊδων, η οποία με την μορφή της γάτας, τις πλησίαζε και τους έριχνε δυνατά ξόρκια...
    Το αρσενικό κόκκινο ελάφι, ήταν ένα από τα τέσσερα ιερά ζώα των Κελτών και σχετίζεται με τις νεράϊδες κυρίως στο Isle of Mull [νησί του συλλογισμού] στην Σκωτία.
    Οι θηλυκές νεράϊδες, συνηθίζουν να παίρνουν την μορφή κόκκινων ελαφιών. Απεχθάνονται τους κυνηγούς ελαφιών και τους ρίχνουν βίδες ξωτικών για να τους τιμωρήσουν.
    Κατά την διάρκεια του χειμώνα, τα κοπάδια των αρσενικών κόκκινων ελαφιών, προστατεύονται από την Cailleach Beara [Μάγισσα Βοήθειας], την θεά της κυριαρχίας, της αλιείας, της προστασίας των ζώων και της προστασίας των πηγαδιών και των τρεχούμενων νερών.
    Τα κόκκινα ελάφια και οι νεράϊδες, τιμούνται την ημέρα της γιορτής του Imbolc, μια και η θεά που τα προστατεύει, τιμάται αυτή την μέρα.
    Οι νεράϊδες, σχετίζονται επίσης με τα άλογα. Λέγεται, ότι όταν κάποιος ακούσει την νύχτα ένα άλογο να χλιμιντρίζει, σημαίνει ότι εκείνη την στιγμή, μία νεράϊδα ιππεύει τον άλογο.
    Οι Tuathade Danaan [Δαναοί], άφηναν τα μαγικά τους άλογα, στους κοίλους λόφους. Ένα είδος αυτών των αλόγων, είχε δημιουργηθεί, μέσα από τις φλόγες της φωτιάς και ήταν τόσο γρήγορα όσο ο άνεμος (fire horses – άλογα της φωτιάς).
    Το άλλο είδος, είχε δημιουργηθεί μέσα από το νερό (waterhorses – άλογα του νερού ).Τα άλογα αυτά, συχνά ονομάζονταν επίσης, “eachsith” [Καθένας – κάποιος, “the unearthly horses” [άθικτα άλογα] και “fairyhorses” [Νεραϊδοάλογα ].
    Κάποια πτηνά επίσης, σχετίζονται με τις νεράϊδες.
    Ο κούκος, στο Tirnognaή αλλιώς “Landof Youth”(νησί της νιότης) της Ιρλανδίας, ονομαζόταν “eunsith” [Σίγουροι] ή “fairybird” [Νεραϊδόπουλο].
    Ο κούκος σχετίζεται με τον θεό Aengus og (Aengus της νιότης) και ονομάζεται “fairy bird” λόγω της καταγωγής του θεού και της σχέσεως του με τις νεράϊδες (Tuathade Danaan).
    Επίσης, ο κούκος, είναι κήρυκας της ανοίξεως και σύμφωνα με την λαογραφία, τον χειμώνα, μετέβαινε στην γή του θανάτου, με την συνοδεία και την προστασία των νεράϊδων, περνώντας μέσα από τους νεραϊδένιους λόφους αφού έπαιρνε πρώτα την ευλογία της βασίλισσας των νεράϊδων. Όταν ερχόταν η άνοιξη, επέστρεφε πίσω με τον ίδιο τρόπο.
    Άλλα πτηνά που σχετίζονται με τις νεράϊδες, είναι η κουκουβάγια, το κοράκι, ο τρυποκάρυδος και ο κύκνος.
    Το κοράκι, σχετίζεται με τις darkfairies [Σκοτεινές] και τον Cwyn ap Nudd,τον άρχοντα των νεκρών και των ψυχών, ο οποίος καβαλώντας το άλογό του, μεταφέρει στο βασίλειό του τις ψυχές. Σχετίζονται επίσης, με την θεά του θανάτου, την Morrigan, η οποία συνήθιζε να μεταμορφώνεται σε κοράκι. Τα κοράκια, επίσης, είναι πιστοί φύλακες του θησαυρού των νεράϊδων και αν κάποιος προσπαθήσει να τον κλέψει, τον εγκλωβίζουν περικυκλώνοντάς τον και με το δυνατό τους κράξιμο, ενημερώνουν τους Fairie Raide (ιππότες του νεραϊδένιου βασιλείου).
    Οι νεράϊδες, παίρνουν επίσης την μορφή κύκνων, ενώ ο τρυποκάρυδος θεωρείται ιερό πουλί στη Νεραϊδοχώρα.
    Αγελάδες: Οι Νεράιδες ενδιαφέρονται πολύ για αγελάδες και συχνά κατηγορούνται για κλοπή γάλακτος από τις αγελάδες, αρμέγοντάς τις.
    Πολλές φορές για να το κάνουν αυτό απαρατήρητες, παίρνουν την μορφή λαγού ή μεγάλου σκαντζόχοιρου.
    Περίεργες αγελάδες που κατά καιρούς βρέθηκαν σε ακτές, ονομάζονται «cro sith» ή «νεραϊδένιες αγελάδες», επειδή δεν μοιάζουν με τις αγελάδες που ζουν στον κόσμο των θνητών και πιστεύεται ότι είναι αθάνατες και ανήκουν στα πλάσματα του νεραϊδένιου βασιλείου.
    Αυτές είναι γνωστές κυρίως στην βρετανική παράδοση και αναγνωρίζονται από τα κόκκινα και στρόγγυλα αυτιά τους, όπως επίσης και για την γενναιοδωρία τους, αφού το γάλα που παράγουν, δεν σταματάει ποτέ.
    Γουρούνια: Σύμφωνα με την ουαλική παράδοση, τα γουρούνια προέρχονται από την Νεραϊδοχώρα και η πρώτη φορά που τα είδε άνθρωπος ήταν όταν ο θεός της θάλασσας Manannan ΜacLir, δώρισε μια αγελάδα στον Pryderi, γιό του ήρωα Pwyll και της θεάς Rhiannon.
    Ο Manannan Μac Lir, λέγεται ότι έχει στο βασίλειό του μια αγέλη μαγικών γουρουνιών.
    Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παραδόσεις σχετικά με αυτά τα γουρούνια στην Νήσο του Μαν και στην πόλη Andover του Hampshire στη νότια ακτή της Αγγλίας.
    Αιγοειδή-κατσίκες: Πολλά είδη νεράιδων και πλασμάτων της Νεραϊδο-χώρας, σχετίζονται με τις κατσίκες και τα αιγοειδή, είτε λόγω του ότι έχουν πόδια κατσίκας, είτε λόγω του ότι μεταμορφώνονται σε κατσίκες.
    Στην Αγγλία, λένε ότι και να θέλει κάποιος, δεν μπορεί να δει μια κατσίκα συνεχόμενα για εικοσιτέσσερις ώρες.
    Αν το καταφέρει, σημαίνει ότι έχει επισκεφτεί την Νεραϊδοχώρα και ότι έκανε συμφωνία με τις νεράιδες, να προσέχει τις κατσίκες συνεχώς και να φροντίζει να είναι το μούσι τους πάντα καλοχτενισμένο.
    Βάτραχοι: Οι Νεράϊδες επίσης μεταμορφώνονται συχνά σε βατράχους και υπάρχουν πολλές ιστορίες που λένε ότι θνητοί, μεταμορφώθηκαν από τις νεράϊδες σε βατράχους, ως τιμωρία για την διάπραξη παραβάσεων σε βάρος τους.
    Οι νεράϊδες που φρουρούν και προστατεύουν τα πηγάδια, είναι αυτές που κυρίως μεταμορφώνονται σε βατράχους και οι βάτραχοι για τους Κέλτες, ήταν ιεροί, καθώς συνδέονται με την θεραπεία και την επούλωση πληγών.
  Δεν χρειάζεται να φιλήσει κάποιος ένα βάτραχο για να πάρει την ευλογία των νεράϊδων, απλά να τους δείξει ότι αγαπάει και προστατεύει όλα τα πλάσματα της φύσεως κι αυτές θα τον ανταμείψουν.
  Επίσης, οι νεράϊδες των πηγών μεταμορφώνονται σε φρύνους και σολωμούς.
    Οι Undines, μεταμορφώνονται σε φώκιες.
    Πηγή :  http://www.neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=6712           

http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ 
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου