Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Κρόκος Κοζάνης και μελισσοκομία - Kozani saffron and beekeeping


Αρχές Νοεμβρίου 2019 βρέθηκα στην Κοζάνη για λίγες ημέρες.

Αυτή την εποχή βρισκόταν σε εξέλιξη η συλλογή του Κρόκου Κοζάνης, οπότε δεν γινόταν να μην πάμε ως τα λιβάδια που λαμβάνει χώρα η διαδικασία.

Για την παραγωγή του κρόκου Κοζάνης απαιτούνται πλούσια χώματα και απουσία δέντρων.
Σε όλο τον κάμπο έβλεπες ομάδες παραγωγών να δίνουν την μάχη τους συλλέγοντας το πολύτιμο μπαχαρικό.
Με τιμή παραγωγού που κυμαίνεται από 1000 έως 1800 ευρώ το κιλό και με την καλύτερη ποιότητα στον κόσμο, οι αγρότες της Κοζάνης εδώ και εκατοντάδες χρόνια φημίζονται για την παραγωγή τους.


Συλλέγουν τον κρόκο Κοζάνης από πολύ νωρίς το πρωί, και όταν πάνε σπίτι με ένα εργαλείο που λέγεται λυχνάρι αφαιρούν τους 3 κόκκινους στήμονες που είναι και το ζητούμενο ενώ το υπόλοιπο άνθος πετιέται.

Σε όλο τον κάμπο βλέπεις σωρούς από πεταμένα άνθη κρόκων Κοζάνης που τους έχει αφαιρεθεί το πολύτιμο σαφράν.
Ακόμα και αυτοί οι σωροί μοσχοβολούν όμως και προσελκύουν τις μέλισσες, καθώς το άρωμα και η γεύση του κρόκου Κοζάνης της μεθάει κυριολεκτικά.

Οι μέλισσες βρίσκουν μεγάλες ποσότητες γύρης χρώματος πορτοκαλί στους κρόκους.
Το νέκταρ δεν προλαβαίνει να δημιουργηθεί όμως καθώς το πολύ σε δυο ημέρες τα άνθη συλλέγονται από τους αγρότες.
Επειδή ο κρόκος Κοζάνης πολλαπλασιάζεται μόνο με βολβούς θεωρείται στείρο φυτό και δεν παράγει καθόλου σπόρους η επικονίαση δεν εκτιμάται και πολύ από τους παραγωγούς.

Αυτό σε συνδυασμό με τις τσιμπιές που δέχονται στα δάχτυλα από μέλισσες που είναι μέσα στα άνθη τους κάνει να μην βλέπουν με καλό μάτι τις μέλισσες.
Γι αυτό αν και η γύρη του κρόκου είναι εξαιρετική και σε ποιότητα και σε γεύση δεν βλέπεις πολλά μελίσσια στον κάμπο της Κοζάνης κατά την ανθοφορία του κρόκου γιατί οι παραγωγοί αντιδρούν.

Στο ξενοδοχείο που μέναμε όταν παίρναμε πρωινό δίπλα μας ήταν μια παρέα ξένων που είχε έρθει στην Κοζάνη για να κλείσουν συμφωνία με τον συνεταιρισμό κρόκου Κοζάνης για αγορά του προϊόντος.
Μέσω skype μάλιστα ήρθε σε επικοινωνία με διαφημιστή στο Λονδίνο και του ζήτησαν να τους ετοιμάσει διαφήμιση που να τονίζονται οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου στην υγεία και κυρίως στο αίμα όπως ακούσαμε.

Καθώς συνέβαιναν όλα αυτά μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου.
Πόσο ωραία θα ήταν να ερχόντουσαν ξένοι στην Ελλάδα και για αγορά μελιού.
Άραγε έρχονται;
Εσείς τι λέτε;

Αν θέλετε την γνώμη μου θα σας έλεγα ότι έρχονται.
Και ήρθαν. Και από την Ελβετία και από την Γερμανία.
Και προσέφεραν τιμή 6 ευρώ για το μέλι πεύκου, και 7 ευρώ για το μέλι της βελανιδιάς.
Και ήθελαν ποσότητες μεγάλες.
Αλλά δεν βρήκαν.

Δυστυχώς δεν έχουμε συνεταιρισμούς μελιών.
Για να ακριβολογώ είχαμε και τους πτωχεύσαμε.
Το κράτος μας προνόησε και θέσπισε νομικό πλαίσιο συνεταιρισμών στην Ελλάδα, και αυτοί έγιναν πραγματικότητα και τους επιχορήγησε και με 70 χιλιάδες ευρώ κάθε έναν για κάθε έτος λειτουργίας του.
Αλλά αυτοί πτωχεύσαν και ένας μετά τον άλλον έκλεισαν.
Έτσι δεν έχουμε συνεταιρισμούς που να διαθέτουν μέλι παραγωγών προς πώληση.
Οι Ευρωπαίοι ήρθαν και παλιότερα και το 2019, χτύπησαν πόρτες έδωσαν τις προσφορές τους αλλά μέλια δεν βρήκαν.
Τους έστειλαν σε αποθήκες εμπόρων μελιού μα εκεί βρήκαν χαρμάνια ενώ αυτοί ζητούσαν συγκεκριμένες ποικιλίες και έφυγαν.

Θα μου πείτε τώρα που τα ξέρω αυτά...
Δεν έχει σημασία πως τα έμαθα, ξέρω όμως και ποιες πόρτες χτύπησαν και τι προσφορές έδωσαν και τι μέλια ζήτησαν.

Και θα σας πω ότι δυο φορές μέχρι τώρα έχουν απευθυνθεί ακόμα και σε εμένα μέσω του Blog ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό για μέλι καστανιάς και βελανιδιάς.
Ο ένας μάλιστα ζητούσε ποσότητες από 80 έως 100 τόννους.
Τότε απευθύνθηκα σε μεγάλους μελισσοκόμους για το ενδεχόμενο να συγκεντρώσουμε τις ποσότητες και να καλύψουμε τις παραγγελίες.
Δεν βρήκα πρόσφορο έδαφος όμως, καθώς έλειπαν και οι εγκαταστάσεις συγκέντρωσης και το ενδιαφέρον για αυτόν που θα αναλάμβανε όλη αυτή την διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι ζήτηση για τα μέλια μας έχουμε ζωηρή μάλιστα, αλλά δεν έχουμε τον τρόπο να εξάγουμε καθώς τα ταιρισμούς φροντίσαμε και τους πτωχεύσαμε.

Και να πω κάτι ακόμα;
Στην έως τώρα πορεία του Blog γνώρισα δυο μελισσοκόμους που πάσχιζαν να βρουν τρυπάκι να στείλουν τα μέλια τους έξω.
Τότε  ήταν πολύ συνεργάσιμοι και ομαδικοί, γράψε και αυτό Βασίλη, τόνισε και εκείνο να πιέσουμε τις καταστάσεις να ανοίξουν οι πόρτες κτλ.
Και όταν βρήκαν τον τρόπο και πουλάνε έξω το μέλι, μου απαγόρεψαν να ξαναγράψω για το θέμα για να μην μπερδευτεί η δουλειά να μην μπουν και άλλοι στο κόλπο.
Αυτοί είμαστε δυστυχώς.
Η υπόθεση του Κρόκου Κοζάνης είναι ένα καλό παράδειγμα.
Όλοι οι παραγωγοί ανήκουν σε συνεταιρισμό και ο συνεταιρισμός είναι υπεύθυνος για την πληρωμή των παραγωγών και για τις πωλήσεις του Κρόκου.
Βέβαια υπάρχουν παράπονα, όπως καθυστερήσεις πληρωμών, μειωμένη τιμή κτλ και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται, αλλά είναι γεγονός ότι το προϊόν τους δεν μένει αδιάθετο και έχουν ένα καλό εισόδημα.
Δείτε τι συμβαίνει με το μέλι όμως.
Τρέχεις να το πάρεις, βγαίνει όλο και ποιο δύσκολα, και όταν τρυγήσεις λίγο το έχεις στην αποθήκη απούλητο.
Στην Κρήτη η κατάσταση είναι τραγική, δεν υπάρχει έμπορος να αγοράσει το μέλι, ενώ άρχισαν να ακούγονται τιμές κάτω από τα 3 ευρώ για το μέλι του πεύκου.
Είπαμε όμως, ότι φέρουμε ευθύνη για την κατάντια μας.
Και σήμερα ακόμα φέρουμε ευθύνη να το ξέρετε.
Γλείφουμε εμπόρους και οι μεν και οι δε, και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση της μελισσοκομίας ανήκουν σε μπλοκ υποστήριξης εμπόρων μελιού που μάχονται μεταξύ τους για επικράτηση.

Για συνεταιρισμούς ούτε λόγος.
Ούτε εγώ βέβαια είμαι υπέρ των συνεταιρισμών γιατί μετά την αποδεδειγμένη λεηλασία που τους έγινε όλα αυτά τα χρόνια αποδείχτηκε ότι δεν τους σηκώνει η κουλτούρα μας.
Πιστεύω όμως πως πρέπει να ανοιχτούμε με περισσότερους δυνατούς εμπόρους στις διεθνής αγορές μελιού.
Έχουμε το εμπόριο στο DNA μας οι Έλληνες μα στην μελισσοκομία απουσιάζει αυτό, με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετο το μέλι μας αν και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Και να θυμάστε ότι κάθε χρόνος που περνάει η μελισσοκομία φθίνει στην Ελλάδα καθώς αποχωρούν παραγωγοί που αναζητούν την τύχη τους σε άλλες δουλειές.

Δείτε το βίντεο 
https://youtu.be/P657DuhWvH8
Στηρίξτε τον Melissocosmo κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)... 
Πηγή : https://www.melissocosmos.com/2020/11/krokos-kozanis-kai-melissokomia.html
- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
 

 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου