Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Λέων καὶ ὄνος ὁμοῦ θηρεύοντες, Αἰσώπου Μῦθοι / Leo e asino che inseguono insieme, Miti di Esopo / Leo and donkey chasing together, Aesop's Myths / Лев и осел вместе гоняются, Мифы Эзопа


Λέων κα νος μο θηρεύοντες, Ασώπου Μθοι
 

Λέων κα νος κοινωνίαν πρς λλήλους ποιησάμενοι ξλθον π θήραν. Γενομένων δ ατν κατά τι σπήλαιον ν σαν αγες γριαι, μν λέων πρ το στομίου στς ξιούσας παρετηρετο, δ εσελθν νήλατό τε ατας κα γκτο κφοβεν βουλόμενος. Το δ λέοντος τς πλείστας συλλαβόντος, ξελθν πυνθάνετο ατο ε γενναίως γωνίσατο κα τς αγας ξεδίωξεν. δ επεν· «λλ᾿ ε σθι τι κγ ν σε φοβήθην, ε μ δειν σε νον ντα.»
Οτως ο παρ τος εδόσιν λαζονευόμενοι εκότως γέλωτα φλισκάνουσιν.
Στα νέα Ελληνικά
    Ένα λιοντάρι με ένα γαϊδούρι, κάνανε συνεταιρισμό για να κυνηγήσουν μαζί. Θα μου πείτε, ο γάιδαρος δέν τρώει κρέας, οπότε δέν συμμάχησε για αυτό, αλλά είχε άλλους λόγους να συμμαχήσει με το λιοντάρι: ήθελε να δείξει την γενναιότητά του, ήθελε ακόμη να υποχρεώσει το λιοντάρι για να του χρωστάει χάρη, κ ακόμη: αισθανόταν ασφάλεια να βρίσκεται μαζί με το λιοντάρι.
    Βγήκανε λοιπόν στο κυνήγι, κ βρήκαν ένα σπήλαιο όπου μέσα κατοικούσαν αγριοκάτσικα, κ κάνανε το εξής σχέδιο: ο γάιδαρος να μπεί στο σπήλαιο κ να τρομάζει τα αγριοκάτσικα με το γκάρισμά του για να βγαίνουν έξω κ το λιοντάρι να τα πιάνει να τα σκοτώνει. Έτσι κ κάνανε. Αφού με αυτόν τον τρόπο σκοτώθηκαν αρκετά αγριοκάτσικα, βγαίνει ο γάιδαρος έξω από το σπήλαιο κ με περηφάνια κ αυταρέσκεια ρωτάει το λιοντάρι: πώς τα πήγα; δέν έδειξα μεγάλη γενναιότητα στο κυνήγι μας, τρομάζοντας τα αγριοκάτσικα;
    Το λιοντάρι του απάντησε: "να σου πώ, ακόμη κ εγώ θα σε φοβόμουνα, άν δέν ήξερα οτι είσαι απλώς ένα γαϊδούρι".
(Εννοούσε ότι τα αγριοκάτσικα τρόμαζαν από την όψη κ το γκάρισμά του, διότι ώς άγρια ζώα δέν γνώριζαν τί είναι το γαϊδούρι. Το άγνωστο εμπνέει φόβο).
[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
%85_%CE%9C%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9/%CE
%9B%CE%AD%CF%89%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE
%B9_%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CF%8C%C
E%BC%CE%BF%CF%85_%CE%B8%CE%B7%CF%81%CE
%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%
82 
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου