Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ηδονιστική «Βυθισμένη πόλη των Καίσαρων» ανακαταλήφθηκε από δύτες μετά από 1.700 χρόνια, του Θεόδωρου Καρασάββα /Hedonistic 'Sunken City of the Caesars' Recaptured by Divers After 1,700 Years, by Theodoros Karasavvas / L'edonistica "Città sommersa dei Cesari" riconquistata dai subacquei dopo 1.700 anni, di Theodoros Karasavvas / Гедонистический «Затонувший город Цезарей», возвращенный дайверами спустя 1700 лет, Теодорос Карасаввас

 

 

Η βυθισμένη πόλη των Καίσαρων που χάθηκε για περισσότερους από δεκαεπτά αιώνες κάτω από τα γαλάζια νερά της δυτικής ακτής της Ιταλίας, αποκαλύφθηκε σε εντυπωσιακές νέες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από δύτες που είχαν την άδεια να εξερευνήσουν την περιοχή.

Η αρχαία ρωμαϊκή έκδοση του Λας Βέγκας ανακαλύφθηκε ξανά στη Νάπολη Δεν θα ήταν πολύ υπερβολή να πούμε ότι η πόλη Baiae ήταν η αρχαία εκδοχή του Λας Βέγκας στη Ρώμη του Πρώτου Αιώνα, όταν η πόλη έγινε συνώνυμη με την πολυτέλεια και τα άγρια πάρτι που περιλάμβαναν πολύ κρασί και ηδονισμό των υψηλότερων πιθανή σειρά, όπως έχουν αναφέρει διάφοροι ιστορικοί εκείνης της εποχής. Στην ακμή της, η Baiae επισκεπτόταν τακτικά διάσημοι Ρωμαίοι Καίσαρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιούλιου Καίσαρα, του Νέρωνος και του Αδριανού που πέθαναν εκεί. Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς ο Baiae - Βαίος κατέληξε να αποκαλείται «Η Βυθισμένη Πόλη των Καίσαρων».
Η Baia - Βαίος [ήταν τον τιμονιέρης του πλοίου του Οδυσσέως στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο οποίος θάφτηκε εκεί κοντά, εξ ου και παρακείμενος «Κόλπος Βαίου] ήταν ένα θέρετρο για τους πλούσιους που χάθηκε στο νερό πριν από 1.700 χρόνια. (Εικόνα: Credit: Pen News/ Antonio Busiello)

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα μοντέρνο θέρετρο για αιώνες στην αρχαιότητα, ειδικά προς το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας - όταν θεωρήθηκε ανώτερο από την Πομπηία, το Herculaneum και το Κάπρι - το Baiae τελικά θα ερημώσει. Αναπόφευκτα, μεγάλο μέρος της πόλης χάθηκε στη θάλασσα, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα έκανε την ακτογραμμή να υποχωρήσει 400 μέτρα στην ενδοχώρα, αναγκάζοντάς την υποβρύχια στον σημερινό Κόλπο της Νάπολης. Η Daily Mail αναφέρει, ωστόσο, ότι η πόλη έχει ανακαλυφθεί ξανά και έχει ανοίξει σε δύτες που έχουν βρει πολλούς πολύτιμους θησαυρούς ανέπαφους ακόμα εκεί τα τελευταία χρόνια.

Το μυστήριο των ρωμαϊκών σηράγγων του Baiae Βαίου, Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας και η πλωτή γέφυρα του Baiae

Εντυπωσιακά αγάλματα δείχνουν τη χλιδή της πόλης στο Baiae - Βαίο (Εικόνα: Credit: Pen News/ Antonio Busiello)

Ο φωτογράφος Antonio Busiello, με καταγωγή από τη Νάπολη, φωτογράφισε την τοποθεσία και παρατήρησε ότι δρόμοι, τοίχοι, ψηφιδωτά, ακόμη και αγάλματα είχαν επιβιώσει από τη φθορά του χρόνου. «Τα όμορφα ψηφιδωτά και οι βίλες και οι ναοί που έχουν αναδυθεί ξανά ή είναι ακόμα υποβρύχια δείχνουν τη χλιδή και τον πλούτο αυτής της περιοχής», είπε όπως αναφέρει η Daily Mail. Και πρόσθεσε, «Θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες ρωμαϊκές πόλεις για αιώνες. Ο Πλίνιος ο νεότερος ζούσε εδώ και από εδώ, πέρα από τον κόλπο, είδε και περιέγραψε την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. που κατέστρεψε την Πομπηία και το Ερκουλάνο.  

Η αναζήτηση είναι σε εξέλιξη για τα σκάφη οργίου του Καλιγούλα όπου μπορεί να έχουν παιχτεί οι στριμμένες φαντασιώσεις του Ποιοι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί έχουν ανακαλυφθεί στην αρχαία πόλη της Καισάρειας;    

Τα εκπληκτικά ερείπια βρίσκονται μερικές φορές μόλις λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια. (Εικόνα: Credit: Pen News/ Antonio Busiello)

Βουτιά στην Ιστορία  

Η Daily Mail αναφέρει ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η τοποθεσία εξερευνήθηκε από δύτες που αναζητούσαν ερείπια της κάποτε ένδοξης πόλης. Για αυτό το θέμα, το βυθισμένο θαύμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1940 σε μια αεροφωτογραφία, και κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν ανακαλύφθηκαν πολλά τεχνουργήματα στο σημείο κατάδυσης. Ένα ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε νωρίτερα το 2017, με τίτλο Rome's Sunken Secrets, ακολούθησε μια σειρά καταδύσεων με επικεφαλής την υποβρύχια αρχαιολόγο Δρ. Barbara Davidde που περιλάμβανε ιστορικούς και επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οι καταδυτικοί εξερευνητές ανακάλυψαν τεράστιες βίλες, απίστευτα αγάλματα και εκπληκτικά μωσαϊκά, καθώς και θερμαινόμενα σπα, πλακόστρωτα δρομάκια και ακόμη και ένα νυμφαίο – σπήλαιο απόλαυσης – στην πόλη που βρίσκεται 150 μίλια νότια της Ρώμης και 50 βόρεια της Πομπηίας.

Οι πλημμύρες εκθέτουν ρωμαϊκά ερείπια κοντά στο διάσημο πέρασμα του κόλπου Baiae Βαίου, Χάθηκε η ιστορία ενός τρελού; Αποκαλύπτοντας την εκπληκτικά συμπονετική πλευρά του Νέρωνος, ενός από τους «χειρότερους» αρχαίους Ρωμαίους αυτοκράτορες

Η κατάδυση σε αυτήν την τοποθεσία είναι μια «πραγματικά μοναδική εμπειρία» λέει ο Busiello (Εικόνα: Credit: Pen News/ Antonio Busiello)

Η επιγραφή «L Pisonis». 

 Ένα σημαντικό εύρημα περιελάμβανε ένα τμήμα μολύβδου σωλήνα νερού με διάμετρο μόλις λίγων ιντσών με την επιγραφή «L Pisonis». Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μας δείχνει τη συγκεκριμένη τοποθεσία όπου έλαβε χώρα ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα στη ρωμαϊκή ιστορία. Ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών Kevin Dicus εξηγεί, «Ο L Pisonis ήταν το σήμα της οικογένειας Piso», αναφέρει η Daily Mail. Ο Δρ. Dicus ς προσθέτει, «Η βίλα στην οποία ήταν προσαρτημένη ήταν σχεδόν σίγουρα ιδιοκτησία του Γάιους Καλπούρνιους Πίσω, ο οποίος ήταν στενός φίλος του αυτοκράτορα Νέρωνα. Αρχαία κείμενα μας λένε ότι ο Πίσω σχεδίαζε να δολοφονήσει τον αυτοκράτορα στην εξοχική βίλα του στο Baiae Βαίο για να γίνει αυτοκράτορας, αλλά άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή. Όταν ο Νέρων έμαθε για το σχέδιο, διέταξε τον Πίσο να αυτοκτονήσει. Γνωρίζουμε λοιπόν πού θα είχε γίνει η απόπειρα δολοφονίας. Για τους αρχαιολόγους ήταν σαν να βρήκαν το Άγιο Δισκοπότηρο».

(Εικόνα: Credit: Pen News/ Antonio Busiello)

Τελικά, οι δύτες πρόσθεσαν ότι παρά την εντυπωσιακή βίλα της οικογένειας Πίσο που έχει τη δική της προβλήτα και δύο τεράστια συγκροτήματα λουτρών, έκτοτε βρήκαν άλλα κτήματα στη βυθισμένη πόλη που παρουσιάζουν ακόμη περισσότερη πολυτέλεια, με ένα από αυτά να ανήκει πιθανότατα στον αυτοκράτορα Κλαύδιο. Κορυφαία εικόνα: Ένας δύτης εξερευνά τον υποβρύχιο αρχαιολογικό χώρο Baiae - Βαίου (Εικόνα: Antonio Busiello ) Άρθρο του Θεόδωρου Καρασάββα.                                                                               Πηγή :  https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/hedonistic-sunken-city-caesars-recaptured-divers-after-1700-years-009242   

https://seliniartemisekati.blogspot.com/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου