Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σελήνη και συσχετισμός με τα καιρικά φαινόμενα


Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό είναι μια πολύ... παλιά ιστορία στην λαϊκή παράδοση, ωστόσο από τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι επιστήμονες αποφάσισαν να αφιερώσουν κι εκείνοι περισσότερο χρόνο στην μελέτη αυτής της σχέσης. 

  Έτσι, το 1962 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense μια μελέτη τριών μετεωρολόγων (Μπράντλεϊ, Γούντμπερι και Μπράϊερ) σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια σαφής Σεληνιακή περιοδικότητα στις «σοβαρές» βροχές. Εξετάζοντας τα στοιχεία μιας πεντηκονταετίας, οι τρεις ερευνητές κατέληξαν ότι οι αιχμές των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και τρίτη εβδομάδα του κύκλου της Σελήνης και ιδιαίτερα στο διάστημα από 3 έως 5 ημέρες μετά την Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο. 
  Η αμερικανική μελέτη, που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στην έγκριτη επιθεώρηση GeophysicalResearchLetters, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα, καθώς βασίστηκε σε χιλιάδες επίσημες μετρήσεις της βροχόπτωσης που πηγαίνουν πίσω μέχρι το έτος 1895. 
  Τα αποτελέσματα βρίσκονται εξάλλου σε συμφωνία με ανάλογες, μικρότερες έρευνες που είχαν δημοσιευτεί τη δεκαετία του 1960. 
  Τη νέα μελέτη υπογράφουν τρεις ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Κλιματικών Δεδομένων. 
  Αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα όταν πρόσεξαν, στη διάρκεια μιας άλλης, άσχετης έρευνας, ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις φάσεις της Σελήνης και την απορροή των νερών από χειμάρρους. 
  Σε πρώτη φάση, αναζήτησαν στοιχεία για τις απορροές τα οποία προέρχονταν από 11.000 σταθμούς μέτρησης της αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας. Υπολογίζοντας σε ποια φάση βρισκόταν η Σελήνη όταν έγινε κάθε μέτρηση, διαπίστωσαν ότι οι απορροές κορυφώνονται όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο πρώτο τέταρτο ανάμεσα στις φάσεις της πανσελήνου και της νέας Σελήνης. 
  Για να εξετάσουν αν υπάρχει όντως σύνδεση με τις βροχοπτώσεις, οι τρεις ερευνητές αναζήτησαν στοιχεία από το αμερικανικό Δίκτυο Ιστορικής Κλιματολογίας, το οποίο διαθέτει μια βάση δεδομένων με μετρήσεις της βροχόπτωσης σε 1.200 σημεία από το 1895 ως σήμερα. 
   Όπως έδειξε η ανάλυση, οι βροχοπτώσεις πράγματι αυξάνονται λίγες ημέρες πριν από το πρώτο τέταρτο της Σελήνης, Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού δημοσιεύθηκε και μια δεύτερη μελέτη δύο Νεοζηλανδών επιστημόνων (Άντερλεϊ και Μπόουεν), με παρεμφερή συμπεράσματακαι την προσθήκη της υπόθεσης πως η έλξη της Σελήνης είναι πιθανόν να επηρεάζει την ποσότητα μετεωρητικής σκόνης που εισέρχεται στην 
 ατμόσφαιρα, αβαντάροντας έτσι την δημιουργία καταιγίδων.* 
  Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν πολλές ακόμη σχετικές μελέτες που τελικά διαμόρφωσαν μια νέα μετεωρολογική πραγματικότητα «ανακαλύπτοντας» ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. 
  Ότι δηλαδή«μετά την Πανσέληνο, ανοίγουν οι ουρανοί». Ακόμα κάτι σημαντικό Ξέρει κάποιος γιατί το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και τι είναι αυτό που καθορίζει πότε θα το γιορτάσουμε; 
  Σωστά μαντέψατε, είναι η Σελήνη. 
  Ο λόγος; 
  Πολύ απλός.... ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία, η οποία πρακτικά γίνεται είτε στα τέλη Μαρτίου, είτε τον Απρίλιο. 
  Αυτό ορίστηκε από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 330 μ Χ και τηρείται μέχρι σήμερα, με κάποιες λίγες εξαιρέσεις ή μια μικρή «ελαστικότητα». 
  Ο λόγος είναι ότι από τότε ο συσχετισμός των πρώτων δυνατών ημερών επηρεασμού του καιρού ως προς τις βροχοπτώσεις, σχετίζεται με τις φάσεις της σελήνης.  
  Και βέβαια σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδαη οποία «πέφτει» αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση πλέον τα επιστημονικά δεδομένα συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να είναι βροχερή. 


ΠΗΓΗ = http://www.espressonews.gr/reportaz/2016/05/148585/i-selini-rythmizei-ton-ypno-mas

http://seliniartemisekati.blogspot.gr/- Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου