Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Έχουν οι Νεράιδες φωνή; του ξωτικού Νiaoumaria/ Le fate hanno una voce? dell'elfo Νiaoumaria



Έχουν οι Νεράιδες φωνή; του ξωτικού Νiaoumaria/  Le fate hanno una voce? dell'elfo Νiaoumaria

 [η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα : https://moonchild-ljilja.deviantart.com/art/Enchanted-Music-104597181  ]
Έχουν οι Νεράιδες φωνή; του ξωτικού Νiaoumaria/  Le fate hanno una voce? dell'elfo Νiaoumaria
... Πολλοί γέροντες στα χωριά λένε ότι κατάφεραν να δουν νεράιδες
και να ακούσουν τη φωνή και τα τραγούδια τους.
''Έμοιαζαν με πανέμορφες γυναίκες αλλά ήταν πλάσματα ενός άλλου κόσμου''...
μας λένε!Εδώ και πολλούς αιώνες διαδίδονται από στόμα σε στόμα, σε κάθε μεριά του πλανήτη, θρύλοι και ιστορίες για νεράιδες, που ζουν στα δάση, δίπλα σε ποτάμια και λίμνες και έχουν μαγικές ικανότητες. Σαγηνεύοντας τη φαντασία μας, πολλοί από μας θα θέλαμε να υπάρχουν, στο βάθος μας αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με αυτές οι πανέμορφες γυναίκες ή αλλού τα μικρά πλασματάκια με τα φτερά και τη χρυσόσκονη, που κλέβουν τη μιλιά απ' τους ανθρώπους, που βοηθούν τα μικρά παιδιά και που έχουν τον ψυχαναγκασμό να μαζεύουν ό,τι αντικείμενο πέσει στο χώμα. Βρίσκονται μόνο στη φαντασία των παραμυθάδων ή όντως υπάρχουν κι αν υπάρχουν με τι μοιάζουν στ' αλήθεια και - σύμφωνα με τους προβληματισμούς του Project μας - έχουν φωνή;
Σε όλες τις ιστορίες για Νεράιδες, γίνεται αναφορά για τραγούδια και συζητήσεις ανάμεσα στα πλάσματα αυτά και σε μαγεμένους οδοιπόρους που έτυχε να ακούσουν το κάλεσμα τους, περιπλανώμενοι μέσα στο δάσος. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς, αν η φωνή των Νεραϊδών, μοιάζει με την ανθρώπινη ή πλησιάζει περισσότερο την γλώσσα των ζώων.
Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, τα πανέμορφα αυτά πλάσματα, μιλούν τη δική τους γλώσσα, τα λεγόμενα «γεραγιδίστικα» (ΑΠ).
Με το πρώτο άκουσμα αυτή η περίεργη ομιλία μοιάζει σαν μια συγκεχυμένη σύνθεση φωνηέντων (κυρίως του άλφα), και συμφώνων (κυρίως του χι ,του σίγμα και του μι), τα οποία σχεδόν σφυρίζουν, αλλά όσο την ακούει κανείς διαπιστώνει ότι μέσα στο κεφάλι του (σχεδόν σαν μια διανοητική επικοινωνία) την καταλαβαίνει (ΑΠ). Είναι αλήθεια ότι αγαπούν το χορό και τον καλλωπισμό περισσότερο από τις συζητήσεις, τους αρέσει να καλούν περαστικούς, αλλά αν κάποιος ξεγελαστεί και τους απαντήσει του παίρνουν τη φωνή, ενώ χρησιμοποιούν τις θεραπευτικές τους ικανότητες μόνο σε όσους προσέρχονται σιωπηλοί και με φόβο. Είναι φανερό ότι αγαπούν να τραγουδούν και σύμφωνα με την ελληνική λαογραφία, αυτό πραγματοποιείτο, υπό τη συνοδεία μιας περίεργης μουσικής που θυμίζει «βιολιά και κλαρίνα» (ΑΠ).
Λένε ότι οι φωνές τους και κυρίως τα γέλια τους ακούγονταν παντού, αλλά σπάνια δεχόντουσαν να ανταλλάξουν κουβέντες με ανθρώπους, που, όταν συχνά αντίκριζαν, τους άφηναν κι από ένα κουσούρι. Οι λέξεις που έβγαιναν απ' το στόμα τους σχημάτιζαν μια στιγμιαία ηχώ, σαν να ακούγονταν από κάπου βαθιά στη γη, ενώ δεν χρειαζόταν να κουνάν πάντα το στόμα τους για να επικοινωνήσουν αφού μπορούσαν να το κάνουν και τηλεπαθητικά.
Σε άλλες ιστορίες οι νεράιδες εξαφανίζονταν και πείραζαν τους ανθρώπους ψιθυρίζοντας τους στο αυτί σε μια περίεργη γλώσσα που έμοιαζε με σφυριχτούς ήχους, ενώ όταν έπαιρναν ξανά μορφή μιλούσαν τη γλώσσα των ανθρώπων.
Άλλοι τις παρουσιάζουν αμίλητες, μοναχικές προστάτιδες της φύσης και λάτρεις των τεχνών, που επικοινωνούσαν μόνο με το μυαλό ,αλλά αυτή η εκδοχή είναι και η πιο σπάνια (ΑΠ).
Στην Ελλάδα, λέγεται ότι η λέξη Νεράιδα προέρχεται από τη λέξη Νηρηίδα, αλλά η εικόνα τους ταυτίζεται με αυτή γενικά των μυθικών νυμφών, θυγατέρων του Δία, που καμιά θνητή δεν τολμούσε να συγκριθεί μαζί τους σε ομορφιά. Πέρα από όλες τις άλλες ιδιότητες τους οι νύμφες είχαν το χάρισμα της μαντείας και ενέπνεαν ενθουσιασμό σε ποιητές και μουσικούς αφού αποτελούσαν έμπνευση γι αυτούς. Τα χαρίσματα αυτά τα κληρονόμησαν στη συνέχεια και οι Νεράιδες οι οποίες μέσα απ' τις ιστορίες και τα παραμύθια εμφανίζονταν ως σύμβολα των τεχνών.
Πως λοιπόν αυτές οι αιθέριες υπάρξεις μπορούσαν να μην διαθέτουν φωνή για να μιλούν και το κυριότερο για να τραγουδούν;
Πάντως αν καταφέρναμε να τους κλέψουμε το μαντήλι και να μιλήσουμε μαζί τους θα είχαν να μας πουν πολλά για τον κόσμο μας...[/color]
από μια Ειρήνη από κάποια ομάδα μεταήχων..σε τυχαία μου ανάγνωση...
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου