Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Η Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά, της Silverdust/ Grotta del Drago a Kastoria, di Silverdust



Η Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά, της Silverdust/ Grotta del Drago a Kastoria, di Silverdust

 [οι φωτογραφίες προέρχεται από τις ακόλουθες ιστοσελίδες : http://www.giapraki.com/34093-spilia-tou-drakou-tis-kastorias-sta-201-exopragmatika-spilea-ap-olo-ton-kosmo]
Η Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά, της Silverdust
 
Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά
Τι λέει ο θρύλος για το σπήλαιο
Ο θρύλος λέει πως η σπηλιά αυτή ήταν χρυσωρυχείο,την είσοδο του οποίου φύλαγε άγρυπνα, μέρα-νύχτα, ένας δράκος, που έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριώδεις καπνούς. 
Μετά μια άγρια μάχη -με άλλο δράκο - το τέρας χτυπήθηκε και έπεσε νεκρό στη λίμνη της Καστοριάς, για μέρες μάλιστα
επέπλεε εκεί. 
Κατά την παράδοση, οι κάτοικοι ξεθάρρεψαν και με αναμμένους δαυλούς μπήκαν στο εσωτερικό του. Κάποια στιγμή και λόγω έλλειψης οξυγόνου οι δαυλοί έσβησαν και τότε ακούστηκε από το βάθος μια φωνή να λέει:
«Εκείνος που θα σκύψει και θα πάρει μια χούφτα λάσπης που πατάει θα μετανιώσει, αλλά κι εκείνος που δεν θα πάρει, πάλι θα μετανιώσει».
Κάποιοι λίγοι, παρότι τρομοκρατήθηκαν πήραν λάσπη από το σπήλαιο, βγαίνοντας ωστόσο έξω είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν... υγρή χρυσόσκονη.

[η κάτωθι παράγραφος από το μέλος juniper]

Το  Σπήλαιο του Δράκου της Καστοριάς, όντως πήρε το όνομά του από το σχήμα της εισόδου του που μοιάζει με στόμα δράκου, αλλά και από τον μύθο, που μας περιέγραψε η Silverdust, που ολόκληρος είναι αυτός, όπως μας δίνει ο λαογράφος Δ. Γιαννούσης (εφημερίδα Ακρόπολη, 11-7-54) την παράδοση σχετικά με το Σπήλαιο του Δράκου:

"Πριν από πολλούς αιώνες η μεγάλη σπηλιά που βρίσκεται πριν από το μοναστήρι της Μαυριώτισσας ήταν χρυσορυχείο και το φύλαγε ένας δράκος που ανέπνεε και έβγαζε από το στόμα του φλόγες και δηλητηριασμένους ατμούς.
Ύστερα από το κτίσιμο της Καστοριάς (Ή’ ή Ι’ αιώνας) ο πρώτος βασιλιάς ο Κάστωρ, θέλοντας να διασκεδάσει τον φιλοξενούμενο αδελφό του Πολυδεύκη και τον πεθερό του Κέλι ιερέα του θεού, απεκάλυψε το τεράστιο αυτό σπήλαιο. Η παρουσία όμως του δράκου τους εμπόδιζε την προσέγγιση στη σπηλιά.. Τότε ο βασιλιάς υπεσχέθη μεγάλα δώρα σ’αυτόν που θα σκότωνε τον δράκο
Ένας νέος δυνατός παρουσιάστηκε. Επακολούθησε άγρια πάλη με τον δράκο. Χτυπώντας τον με το κοντάρι του έτρεμαν οι γύρω βράχοι και αναταράζονταν τα νερά της λίμνης. Το τέρας κτυπήθηκε και έπλεε νεκρό επάνω στα νερά της λίμνης. Πανηγύρισαν το γεγονός και ευχαριστίαι ανεπέμφθησαν στον Πάνα. Και κατόπιν με αναμμένους δαυλούς προχώρησαν στη σπηλιά με σκυφτά τα κεφάλια τους για να μην κτυπήσουν τους σταλακτίτες. Το βάθος εκτεινόταν σε χιλιόμετρα και η ατμόσφαιρα γινόταν πνιγηρή από έλειψιν οξυγόνου. Σε ένα μέρος που η σήραγγα στενεύει έσβησαν οι δαυλοί και πηχτό σκοτάδι τους σφιχταγκάλιασε όλους. Τότε άκουσαν μια απόκοσμη φωνή να λέει : «εκείνος που θα σκύψει να πάρει μια χούφτα της λάσπης που πατάει θα μετανοιώσει». Οι πιο θαρρετοί έσκυψαν και επήραν λάσπη και εγέμισαν τους κόρφους τους. Οι άλλοι φοβήθηκαν και δεν τόλμησαν να πάρουν. Όταν βγήκαν στο φως του ηλίου εκείνοι που κρατούσαν τη λάσπη είδαν με έκπληξη πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη."
Πηγή : http://www.neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=3990             
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος  (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.(30120:24)
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου