Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί η εκκλησία αφόρισε και κυνήγησε την ραβδοσκοπία ως προϊόν μαγείας ; η οποία είναι μια μορφής «έμφυτης επιστήμης» ; του Όμηρου Ερμίδη - Perché la chiesa ha dedicato e inseguito l'asta come un prodotto di magia? quale è una forma di "scienza innata"? di Omero Ermidi


[από εκπομπή της ΕΡΤ3 για την ραβδοσκοπία]
Γιατί η εκκλησία αφόρισε και κυνήγησε την ραβδοσκοπία ως προϊόν μαγείας ; η οποία είναι μια μορφής «έμφυτης επιστήμης» ;  - Perché la chiesa ha dedicato e inseguito l'asta come un prodotto di magia? quale è una forma di "scienza innata"

  Η ραβδοσκοπία είναι μια τεχνική που χρησιμεύει στην ανακάλυψη υπογείων πηγών νερού ή μεταλλευτικών κοιτασμάτων. Με απλά σύνεργα (μία ή δύο

  Η ραβδοσκοπία είναι μια τεχνική που χρησιμεύει στην ανακάλυψη υπογείων πηγών νερού ή μεταλλευτικών κοιτασμάτων. Με απλά σύνεργα (μία ή δύο ξύλινες ή μεταλλικές ράβδους ή ένα εκκρεμές), άτομα με ανεπτυγμένες ραδιαισθαντικές ικανότητες εντοπίζουν με ακρίβεια υπόγεια ύδατα ή μεταλλικά αντικείμενα και μεταλλεύματα. Ο Ηρόδοτος, ο οποίος έζησε τον 5ον αιώνα π.Χ., είναι ο πρώτος που αναφέρει τη ραβδοσκοπία στη Σκυθική. Η ραβδοσκοπία δεν γλύτωσε και αυτή από του Κώδικες του Ιουστινιανού και του Θεοδοσίου όπου η ποινή της ήτο θάνατος, η ραβδοσκοπία θεωρήθηκε «όργανο μαγείας» και «όπλο του διαβόλου» για να φύγει κάποιος από την «μόνη και αληθινή θρησκεία».
  Τον 16ο αιώνα μ.Χ. ο Λούθηρος την χαρακτηρίζει «διαβολική», ενώ ο σύγχρονός του Γερμανός Georgius Agricola, συγγραφέας του έργου De re metallica [Τα βασιλικά μεταλλα], προσπαθεί να εξηγήσει την τεχνική της ραβδοσκοπίας, αλλά δέχεται τα πυρά της εκκλησίας.
  Η Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας, κατανοώντας τη σημασία που είχε για την αγγλική οικονομία η αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, καλεί ειδικούς ραβδοσκόπους από τη Γερμανία για να ερευνήσουν τα βρεττανικά εδάφη.
  Το 1693, ο Γάλλος αββάς [παπάς] του Vallemon, Pierre le Lorrain, συγγράφει ένα βιβλίο με τον τίτλο Physique Occulte  «Απόκρυφη Φυσική», το οποίο απαγορεύτηκε μεν από την εκκλησία, το οποίο όμως πούλησε πολλές χιλιάδες αντίτυπα παρά την απαγόρευσή του.

Απόσπασμα από το εξαντληθέν βιβλίο «Αναμνήσεις από το μέλλον του χθες», 2019

http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου