Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Μια ηλιακή καταιγίδα που κινείται με 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα θα χτυπήσει τη Γη αύριο - A solar storm moving at 1.8 million kilometers per hour will hit the Earth tomorrow - Una tempesta solare che si muove a 1,8 milioni di chilometri all'ora colpirà la Terra domani


 Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια τρύπα εμφανίστηκε στην περιοχή του ισημερινού της ατμόσφαιρας του Ήλιου. Η τρύπα εκτοξεύει ηλιακά σωματίδια με ταχύτητα 500 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ή 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Δυστυχώς για τη Γη, βρίσκεται στο άμεσο μονοπάτι της ροής των ηλιακών σωματιδίων.

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ότι το ρεύμα θα φτάσει στη Γη την Κυριακή 2 Μαΐου και θα μπορούσε να επηρεάσει την τεχνολογία των δορυφόρων της Γης.

Έχει ταξινομηθεί ως θύελλα κατηγορίας G1 που μπορεί να προκαλέσει "μικρές διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο" και μπορεί να έχει "μικρή επίδραση στις δορυφορικές λειτουργίες".

Ο αστρονόμος Tony Phillips έγραψε στον ιστότοπό του στο Space Weather : «Οι μικρομαγνητικές καταιγίδες κατηγορίας G1 είναι δυνατές στις 2 Μαΐου, όταν ένα ρεύμα ηλιακού ανέμου αναμένεται να χτυπήσει το μαγνητικό πεδίο της Γης.

"Το αέριο υλικό ρέει σε περισσότερα από 500 km / s από μια ισημερινή οπή στην ηλιακή ατμόσφαιρα."

Αν και αυτή η ηλιακή καταιγίδα δεν είναι σημαντική, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα είναι ζήτημα «πότε», όχι «εάν».

Κάθε τόσο συχνά, ο Ήλιος απελευθερώνει μια ηλιακή φωτοβολίδα που, με τη σειρά της, απελευθερώνει ενέργεια στο διάστημα.

Μερικές από αυτές τις ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να φτάσουν στη Γη και, ως επί το πλείστον, είναι ακίνδυνες για τον πλανήτη μας.

Ωστόσο, ο Ήλιος μπορεί επίσης να απελευθερώσει ηλιακές εκλάμψεις τόσο ισχυρές που μπορούν να καταστρέψουν την τεχνολογία της Γης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο Ήλιος εκπέμπει μια ακραία ηλιακή λάμψη κάθε 25 χρόνια κατά μέσο όρο, με την τελευταία να χτυπά τη Γη το 1989.

Αυτή η καταιγίδα προκάλεσε διακοπές ρεύματος στο Κεμπέκ (Καναδάς), καθώς οι αγώγιμοι βράχοι στη Γη μπορούν να μεταφέρουν περίσσεια ενέργειας από τη μαγνητική ασπίδα και να την εγχύσουν στο εθνικό δίκτυο.

Επιπλέον, μια έντονη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να καταστρέψει τα δορυφορικά συστήματα, καθώς ο βομβαρδισμός των ηλιακών σωματιδίων μπορεί να επεκτείνει τη μαγνητόσφαιρα της Γης, καθιστώντας δύσκολη τη διείσδυση των δορυφορικών σημάτων.

Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε και πού μπορεί να φτάσει μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα, είναι αναπόφευκτο να χτυπήσει κανείς τον πλανήτη στο μέλλον.

Πηγή : 
https://www.alertageo.org/2021/05/01/una-tormenta-solar-que-se-desplaza-a-18-millones-de-kilometros-por-hora-golpeara-la-tierra-manana/

[μετάφραση από ισπανικά, Όμηρος Ερμίδης] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου