Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Η Αλχημεία & το Αλχημικό έργο στην Ανατολή & την Δύση [μέρος 7] / Alchemy and the Alchemical Work in East and West [part 7] / Alchimia e lavoro alchemico in Oriente e in Occidente [parte 7] / Алхимия и алхимическая работа на Востоке и Западе [часть 7]

 

ΚΙΝΑ

Γράφει η Μπλαβάτσκυ: «Με βάση την ιστορία, η αλχημεία στην Κίνα μελετιόταν πάνω από 16 αιώνες πριν από την χριστιανική εποχή και ότι άνθιζε στους πρώτους αιώνες (της ιστορίας) της. Και ήταν προς το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν η Κίνα άνοιξε τις πόρτες της στο εμπόριο με το λατινικό στοιχείο, που η αλχημεία εισχώρησε στην Ευρώπη

Η αλχημεία στην Κίνα -παρόμοια κατάσταση με την Ινδία- αποτελεί το συγκρότημα των παραδοσιακών και κοσμολογικών αρχών, τους μύθους σχετικούς με το ελιξήριο της αθανασίας και τα μυστικά τα σχετικά με την παράταση της γήινης ζωής. Θεωρούσαν ότι ο χρυσός και ο νεφρίτης λίθος έχουν Γιάγκ ενέργεια και αυτό τα έκανε να συμβάλλουν στην διατήρηση των σωμάτων. Επίσης πίστευαν πως ο «κατασκευασμένος» χρυσός είναι ανώτερος από τον φυσικό διότι τον θεωρούσαν καθαρότερο, εξ αιτίας των «ακαθαρσιών» της γης.

Ο χρυσός συμβολικά, είχε αυτοκρατορικό χαρακτήρα. Βρισκόμενος στα σπλάχνα της γης συνδεότανε με το θείο τον κίτρινο υδράργυρο και τη μέλλουσα ζωή. Όπως η γη μεταμορφώνει τον ορείχαλκο σε χρυσό έτσι και ο αλχημιστής συνεργάζεται με το έργο της φύσης επιταχύνοντας την διεργασία. Ένα κείμενο του 122 π.Χ., το Huai-nantzu επιβεβαιώνει την ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης από «ενστάλαξη μετάλλων». Το κείμενο μπορεί να είναι από την σχολή του Τσου-Γεν, πιθανού ιδρυτή της κινέζικης αλχημείας, σύγχρονος του Μένκιου.

«Η αναζήτηση του «ελιξήριου» της αθανασίας, του «αθάνατου νερού», σχετίζεται με την αναζήτηση εκείνης της γης όπου ο θάνατος έχει νικηθεί για πάντα. Είναι τα νησιά των αθανάτων, των μακάρων, το Άβαλον. Η δυνατότητα του να φτάσει κανείς σε αυτή τη Γη, ισοδυναμούσε με το ν’ απελευθερωθεί από το ανθρώπινο δράμα, από τον κύκλο των επανενσαρκώσεων διαβαίνοντας τον ηρωικό δρόμο της νίκης του σκοτεινού δράκου που οδηγεί στην αθανασία-μακαριότητα.

Από ένα σημείο και μετά στην Κίνα παρατηρείται το φαινόμενο του διαχωρισμού της εξωτερικής αλχημείας που ασχολείται με τις συγκεκριμένες ουσίες και της εσωτερικής που ασχολείται με τις «ψυχές» αυτών των ουσιών, θέλοντας να διασώσουν το μετα-φυσικό της νόημα.

«Η εσωτερική αλχημεία αναλύεται καθαρά στο Traite sur le Dragon et le tigre του Σου Τούνγκ Π’ ό, γραμμένο στα 1110 μ.Χ. Τα «καθαρά» μέταλλα, τα υπερβατικά, ταυτίζονται με τα διάφορα μέρη του σώματος και οι αλχημιστικές διαδικασίες, αντί να πραγματοποιούνται στο εργαστήρι, ξετυλίγονται μέσα στο σώμα και τη συνείδηση του πειραματιζόμενου.

Ο Σου Τουνγκ Π’ ό είναι σαφής: « ο δράκοντας είναι ο υδράργυρος. Είναι σπέρμα και αίμα. Έρχεται από τα νεφρά και διατηρείται στο συκώτι {...} Ο τίγρης είναι ο μόλυβδος. Είναι αναπνοή και σωματική δύναμη. Βγαίνει από το πνεύμα και διατηρείται μέσα στους πνεύμονες {...} Όταν το πνεύμα κινείται, η αναπνοή και η δύναμη ενεργούν συγχρόνως. Όταν τα νεφρά διογκώνονται, το σπέρμα και το αίμα κυλούν συγχρόνως.

Ενώ η αλχημεία στην Ινδία έχει ενωθεί με την Ταντρική Γιόγκα, στην Κίνα έμεινε πάντοτε σχετική με τις Ταοϊστικές τεχνικές. Γι’ αυτό η ρύθμιση της αναπνοής -τόσο σημαντική στους ταοϊστικούς κύκλους- αποτελεί τμήμα της πειθαρχίας του αλχημιστή.»

Σήμερα, παρατηρούμε το γεγονός πως, επιστήμονες της Πυρηνικής Φυσικής, και της Επιστήμης γενικότερα, ενώ έχουν ανακαλύψει και αυτοί με τη σειρά τους, αυτήν την βασική αλχημική αντίληψη περί της της Ενότητας της ύλης· και επίσης, ενώ η μεταστοιχείωση γι’ αυτούς είναι ένα γεγονός, τους χρειάζονται ίσως άλλα τόσα χρόνια ακόμα, μέχρι να συνειδητοποιήσουν πως το σημαντικό, είναι να ανακαλύψουν αυτές τις έννοιες, τόσο της Μεταστοιχείωσης όσο και της Ενότητας στις λεπτότερες, υψηλότερες και αγνότερες περιοχές του κάθε όντος, στις τρεις σφαίρες των τριών βασιλείων.

Αλλά, μάλλον αυτό είναι, -όπως πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι,- μία Ανακάλυψη και ένα ‘Εργο Μαθητών- Φιλόσοφων, που ... με τη ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ, υψώνουν αυτήν που κοιμάται μέσα τους και προσπαθούν ν’ ακολουθούν τη δική του στην αναβατική Ατραπό, με την -ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΑΠΗ- Αγάπη τους, κάνουν να φουσκώσει το ψωμί της καλοσύνης που νοιώθουν στην Καρδιά τους, με μια -από την ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΛΟΓΑ- Φλόγα της Πίστης τους μεταμορφώνουν την σκοτεινή ύλη σε Φώς!!!

"ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Πηγή : http://esoterica.gr/articles/occult/alchemic_work/alchemic_work.htm

https://seliniartemisekati.blogspot.com/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου