Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Λέων ἐρασθεὶς καὶ γεωργός, Αἰσώπου Μῦθοι/ Il leone amato e il contadino,, Miti di Esopo / The Beloved Lion and the Peasant, Aesop's Myths / Любимый лев и крестьянин, мифы Эзопа


Λέων ρασθες κα γεωργός, Ασώπου Μθοι
 

[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
Λέων ρασθες κα γεωργός, Ασώπου Μθοι
Λέων ρασθες γεωργο θυγατρς, ταύτην μνηστεύσατο. δ μ κδοναι θηρί τν θυγατέρα πομένων, μηδ ρνήσασθαι δι φόβον δυνάμενος τοιοτόν τι πενόησεν. πειδ συνεχς ατ λέων πέκειτο, λεγεν ς νυμφίον μν ατν ξιον τς θυγατρς δοκιμάζει· μ λλως δ ατ δύνασθαι κδοναι, ἐὰν μ τούς τε δόντας ξέλ κα τος νυχας κτέμ· τούτους γρ δεδοικέναι τν κόρην. Το δ ῥᾳδίως δι τν ρωτα κάτερα πομείναντος, γεωργς καταφρονήσας ατο, ς παρεγένετο πρς ατόν, οπάλοις ατν παίων ξήλασεν.
λόγος δηλο τι ο ῥᾳδίως τος πέλας πιστεύοντες, ταν τν δίων πλεονεκτημάτων αυτος πογυμνώσωσιν, εάλωτοι τούτοις γίνονται ος πρότερον φοβερο καθεστήκεσαν.
Στα νέα Ελληνικά
    Ένα λιοντάρι ερωτεύθηκε την κόρη ενός γεωργού κ την αρραβωνιάστηκε, ήθελε κ να την παντρευτεί. Ο γεωργός δέν ήθελε να δώσει την κόρη του για γυναίκα σε ένα θηρίο, αλλά κ "όχι" δέν μπορούσε να του πεί, αφού φοβότανε. Οπότε σκαρφίστηκε το εξής: Πήγε κ είπε στο λιοντάρι: "είναι μεγάλη μου τιμή να κάνω γαμπρό ένα τόσο δυνατό κ μεγαλοπρεπές ζώο, που άξια ονομάζεται ο βασιλιάς των ζώων. Κ η κόρη μου επίσης σε αγαπάει πολύ, αλλά σε φοβάται. Θέλω να τον δοκιμάσω τον άντρα που θα πάρει την κόρη μου, να μου αποδείξει πόσο την αγαπάει. Εσύ λοιπόν, άν πραγματικά την αγαπάς, θα το αποδείξεις άν κάτσεις να σου βγάλω τα δόντια κ σου κόψω τα νύχια. Γιατί αυτά φοβάται η κόρη μου. Κάτσε λοιπόν να σου κόψω τα νύχια κ να σου βγάλω τα δόντια, κ έπειτα αμέσως θα ορίσουμε τη μέρα του γάμου".
Έτσι τρελαμένο που ήταν από έρωτα το λιοντάρι, συμφώνησε, κ ο γεωργός του έβγαλε τα δόντια κ του έκοψε τα νύχια. Τότε το λιοντάρι έμεινε ανυπεράσπιστο κ δέν το φοβόταν κανείς πιά. Παίρνει τότε ο γεωργός μιά μαγκούρα κ αρχίζει βαράει το λιοντάρι, κ βαρώντας το το έδιωξε μακριά, κ εκείνο δέν ξαναπλησίασε στο σπίτι του γεωργού.
Πηγή : https://el.wikisource.org/wiki/%CE%91%CE%B9%CF%83%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9/%CE%9B%CE%AD%CF%89%CE%BD_%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου