Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Λέων γηράσας καὶ ἀλώπηξ, Αἰσώπου Μῦθοι / Il leone anziano e la volpe,, Miti di Esopo / The Elder Lion and the Fox, Aesop's Myths / Старший Лев и Лисица, Мифы Эзопа


Λέων γηράσας κα λώπηξ, Ασώπου Μθοι  
 

[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]
Λέων γηράσας κα λώπηξ, Ασώπου Μθοι
Λέων γηράσας κα μ δυνάμενος δι᾿ λκς αυτ τροφν πορίζειν γνω δεν δι᾿ πινοίας τοτο πρξαι. Κα δ παραγενόμενος ες τι σπήλαιον κα νταθα κατακλιθες προσεποιετο νοσεν· κα οτω τ παραγενόμενα πρς ατν π τν πίσκεψιν ζα συλλαμβάνων κατήσθιε. Πολλν δ θηρίων καταναλωθέντων, λώπηξ τ τέχνασμα ατο συνεσα παρεγένετο, κα στσα ποθεν το σπηλαίου πυνθάνετο ατο πς χοι. Το δ επόντος· «Κακς,» κα τν ατίαν ρομένου δι᾿ ν οκ εσεισιν, φη· «λλ᾿ γωγε εσλθον ν, ε μ ώρων πολλν εσιόντων χνη, ξιόντος δ οδενός.»
Οτως ο φρόνιμοι τν νθρώπων κ τεκμηρίων προορώμενοι τος κινδύνους κφεύγουσιν.
Στην Νέα Ελληνική (όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο αρχαίο κείμενο)
    Ένας λέων γέρασε και μη δυνάμενος πια να αποκτά τροφή μόνος του, αποφάσισε να το πράξει διαμέσου μιας επινόησης. Προσερχόμενος λοιπόν σε κάποιο σπήλαιο και εντός του ξαπλωμένος, προσποιούνταν ότι νοσεί, και έτσι κατέτρωγε τα προσερχόμενα για να τον επισκεφθούν ζώα, συλλαμβάνοντάς τα.
    Αφού κατανάλωσε πολλά θηρία, μια αλεπού αντιλαμβανόμενη το τέχνασμα, προσήλθε και στεκόμενη μακριά του σπηλαίου τον ρώτησε πως έχει.
    Στον δε λέοντα που απάντησε (ότι νιώθει) «κακώς» και την ρώτησε την αιτία για την οποία δεν εισήλθε στο σπήλαιο, είπε: «Εγώ βεβαίως θα εισερχόμουν, εάν δεν έβλεπα πολλά ίχνη να εισέρχονται αλλά κανένα να εξέρχεται».
    Με τον ίδιο τρόπο και οι φρόνιμοι άνθρωποι, προβλέποντας τα τεκμήρια, αποφεύγουν τους κινδύνους.
Στην Νέα Ελληνική (ελεύθερη απόδοση)
    Ένα λιοντάρι γέρασε και δεν μπορούσε πια να αποκτά την τροφή του με το κυνήγι. Έκατσε λοιπόν μέσα στη σπηλιά του και προσποιούνταν ότι είναι άρρωστο, και έτσι πολλά ζώα ξεθάρρευαν και το επισκέπτονταν, τότε το λιοντάρι τα έτρωγε. Έφαγε έτσι κάμποσα ζώα και ζούσε χωρίς να κυνηγά.
    Πέρασε και μιά αλεπού, αλλά υποψιάσθηκε και δέν μπήκε στη σπηλιά. Στάθηκε απ' έξω και ρώτησε: "Τί κάνεις κύριε λέοντα, πώς τα πας;" - "χάλια είμαι, αρρώστησα βαριά", απάντησε κάνοντας βραχνή, κακομοιρασμένη τη φωνή του το λιοντάρι, "έλα σε παρακαλώ, να σε δώ, να παρηγορηθώ, να με βοηθήσεις να τα βγάλω πέρα με την αρρώστια μου". - "Περαστικά σου", απάντησε η αλεπού, "και άντε γειά σου!" - "Μα έλα μέσα" - "Δέν μπορώ!" - "μα γιατί;" - "γιατί είδα στο έδαφος ίχνη απο πολλά ζώα που μπήκαν στη σπηλιά, αλλά δέν είδα κανένα ίχνος ζώου να βγαίνει από τη σπηλιά!".
http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου