Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Λῃστὴς καὶ συκάμινος, Αἰσώπου Μῦθοι / Thief and mulberry, myths of Aesop / Ladro e gelso, miti di Esopo / Разбойник и вор, Басни Эзопа

 

 

Λῃστὴς καὶ συκάμινος, Αἰσώπου Μῦθοι /  Thief and mulberry, myths of Aesop / Ladro e gelso, miti di Esopo / Разбойник и вор, Басни Эзопа

  Λστς ν δ τινα ποκτείνας, πειδ π τν παρατυχόντων διώκετο, καταλιπν ατν μαγμένον, φευγε. Τν δ ντικρς δευόντων πυνθανομένων ατο τίνι μεμελυσμένας χει τς χερας, λεγεν π συκαμίνου νεωστ καταβεβηκέναι. Κα ς τατα λεγεν, ο διώκοντες ατν πελθόντες κα συλλαβόντες πό τινος συκαμίνου νεσταύρωσαν. δ φη πρς ατόν· «λλ᾿ γωγε οκ χθομαι πρς τν σν θάνατον πηρετοσα· κα γρ ν ατς φόνον πειργάσω, τοτον ες μ πεμάττου.»
  Οτω πολλάκις κα ο φύσει χρηστοί, ταν π᾿ νίων ς φαλοι διαβάλλωνται, κατ᾿ ατν πονηρεύεσθαι οκ κνοσιν.
Στα νέα Ελληνικά
  Ένας ληστής ληστεύοντας έναν οδοιπόρο τον σκότωσε• τον είδαν τότε κάποιοι που ερχόταν στο κατόπι του σε εκείνον το δρόμο, οπότε ο ληστής άφησε τον άνθρωπο ματωμένο κ το έβαλε στα πόδια. Καθώς έτρεχε, είδε στο δρόμο κάποιους να έρχονται αντικρυστά του, τότε σταμάτησε το τρέξιμο κ βάδιζε κανονικά σάν να μή συμβαίνει τίποτε. Εκείνοι που τον συνάντησαν, τον ρώτησαν: γιατί είναι τα χέρια σου κόκκινα, σάν από αίματα; -Ά, λέει ο ληστής, ήμουν σε μιά μουριά κ μάζευα μαύρα μούρα. Κάποια στιγμή όμως, εκείνοι που τον κυνηγούσαν στο κατόπι του, τον έφτασαν, τον έπιασαν κ τον κρέμασαν από μιά μουριά.
  Τότε η μουριά του είπε: "είπες ψέματα ότι τα χέριασου λερώθηκαν από μουριά. Η πραγματικότητα είναι ότι σκούπισες επάνω μου τα ματωμένα χέρια σου· αλλά δέν με πειράζει, γιατί αυτό σου άξιζε".
  Η συκαμινιά αναφέρεται κ σε άλλους Αισώπειους μύθους. Φαίνεται ότι το δέντρο αυτό ήταν η μουριά με τα μαύρα μούρα (καταγόμενη από το Ιράν σύμφωνα με http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%AC_%28%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8C%29), δέντρο γνωστό στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια· είναι αδύνατον να πιάσει κανείς μαύρα μούρα κ να μή βάψει σκούρο κόκκινο τα χέρια του. Η μουριά με τα άσπρα μούρα ήρθε από την Κίνα, σύμφωνα με την παράδοση στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (5ος αιώνας μ.Χ.).
 Η εξουσία φοβάται κ το παραμικρό θάρρος των υπηκόων.
[η ανωτέρω εικόνα προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα :  https://chilonas.com/2012/09/06/httpwp-mep1op6y-qt/     όπου ο Αίσωπος ενώ σερβίρει δύο ιερείς_πίνακας του Francis_Barlow_1687_wikipedia]

Πηγή : https://el.wikisource.org/wiki/%CE%91%CE%B9%C F%83%CF%8E% CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CF% 8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9/% CE%9B%CE%B7%CF%8 3%CF%84%CE%AE%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9% CF%83%CF%85%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE% BD%CE%BF%CF%82

http://seliniartemisekati.blogspot.gr/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος (link). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου