Κυριακή 23 Απριλίου 2023

O πραγματικός μάγος στην ιστορία του Harry Potter [μέρος 2] /The real wizard in the Harry Potter story [part 2] / Il vero mago nella storia di Harry Potter [parte 2]

 

[η φωτογραφία προέρχεται από την ακόλουθη ιστοσελίδα:https://smassingculture.gr/ti-ine-afto-pou-kani-ena-mago-ischyro-sto-syban-tou-harry-potter/]

Επιτυχής μεταστοιχείωση

Επιστρέφοντας στο μαγαζί του στο Παρίσι και στη γυναίκα του ο Flamel έμοιαζε να έχει αλλάξει, ήταν κεφάτος και γεμάτος ζωή. Ένιωθε πως με κάποιον τρόπο είχε μεταμορφωθεί από τη συναναστροφή του με τον Canches.

Αν και ο γέρος Εβραίος είχε αποκρυπτογραφήσει μόνο αυτές τις λίγες σελίδες, ο Flamel μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να κατανοήσει ολόκληρο το βιβλίο. Συνέχισε να μελετά, να ερευνά και να συλλογίζεται επάνω στα μυστήρια του βιβλίου για τρία χρόνια και μετά μπόρεσε να επιτύχει ένα κατόρθωμα που είχε απασχολήσει για αιώνες του αλχημιστές, τη μεταστοιχείωση. Ακολουθώντας τις ακριβείς οδηγίες που έδινε ο Αβραάμ ο Ιουδαίος στο βιβλίο, ο Flamel ισχυρίστηκε ότι μετέτρεψε μισή λίβρα υδραργύρου σε ασήμι και στη συνέχεια σε καθαρό χρυσό.

Αυτό λεγόταν ότι θα μπορούσε να κατορθωθεί με τη βοήθεια της 'Φιλοσοφικής Λίθου'. Σύμφωνα με τον Flamel αυτό περιλάμβανε μια περίεργη κοκκινωπή 'σκόνη υλοποίησης'.

Η μετατροπή βασικών μετάλλων σε ασήμι και στη συνέχεια σε χρυσό αποτελεί πιθανότατα ένα είδος δεισιδαιμονίας, φαντασίας και λαϊκής παράδοσης. Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ωστόσο, πως αυτός ο ταπεινός βιβλιοπώλης ανεξήγητα έγινε πλούσιος εκείνη την εποχή, τόσο πλούσιος στην πραγματικότητα, που έφτιαξε στέγες για τους φτωχούς, ίδρυσε δωρεάν νοσοκομεία και έκανε πλούσιες δωρεές σε εκκλησίες. Ουσιαστικά η νεοαποκτηθείσα περιουσία του δε χρησιμοποιήθηκε για να βελτιώσει τη δική του ζωή αλλά τη χρησιμοποίησε αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η μεταστοιχείωση που είχε κατορθώσει δεν αφορούσε μόνο σε μέταλλα, όπως λεγόταν, αλλά συνέβη και στο μυαλό και στην καρδιά του. Αλλά εάν η μεταστοιχείωση είναι αδύνατη, με ποιον τρόπο κατάφερε ο Flamel να πλουτίσει;

Ο Flamel πεθαίνει... ή μήπως όχι;

Στο βιβλίο του Harry Potter ο δαιμόνιος Lord Voldemort αναζητά τη φιλοσοφική λίθο για να πετύχει την αθανασία. Η ίδια δύναμη της λίθου που επιφέρει μεταστοιχείωση είναι επίσης το Ελιξίριο της Ζωής που θα επέτρεπε σε ένα άτομο να ζήσει για πάντα, ή σύμφωνα με κάποιες αναφορές, για τουλάχιστον 1000 χρόνια. Τμήμα του θρύλου που περιβάλλει την αληθινή ιστορία του Nicholas Flamel αφορά στο ότι κατάφερε μέσω της μεταστοιχείωσης των μετάλλων να επιτύχει και την αθανασία. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι πέθανε στην ώριμη ηλικία των 88 ετών, πολύ μεγάλη ηλικία για την εποχή του. Αλλά υπάρχει μια περίεργη υποσημείωση σ' αυτή την ιστορία που προκαλεί ερωτήματα.

Μετά από τον επίσημο θάνατο του Flamel το σπίτι του λεηλατήθηκε πολλές φορές από αυτούς που έψαχναν τη φιλοσοφική λίθο και τη μυστηριώδη 'σκόνη υλοποίησης'. Δε βρέθηκε ποτέ. Επίσης δε βρέθηκε το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΧΙΙΙ στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα ωστόσο, ένας απόγονος του Flamel που λεγόταν Dubois ίσως να είχε κληρονομήσει το βιβλίο και κάποια ποσότητα από τη σκόνη υλοποίησης. Με τον ίδιο το βασιλιά ως μάρτυρα, ο Dubois λέγεται ότι χρησιμοποίησε τη σκόνη για να μετατρέψει μπάλες από μόλυβδο σε χρυσάφι. Αυτό το τρομερό κατόρθωμα τράβηξε την προσοχή του Καρδινάλιου Richelieu ο οποίος απαίτησε να μάθει πως λειτουργούσε η σκόνη. Αλλά ο Dubois κατείχε μόνο ότι είχε απομείνει από τη σκόνη του προγόνου του και δεν μπορούσε να διαβάσει το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου. Έτσι δεν μπόρεσε να αποκαλύψει τα μυστικά του Flamel.

Λέγεται πως ο Richelieu πήρε το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου και έφτιαξε ένα εργαστήριο για να εκμεταλλευτεί τα μυστικά του. Η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής ωστόσο και όλα τα ίχνη του βιβλίου εξαφανίστηκαν από τότε.

Αργότερα τον ίδιο αιώνα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΧΙV έστειλε έναν αρχαιολόγο που λεγόταν Paul Lucas σε μια αποστολή ανεύρεσης επιστημονικών στοιχείων στην Ανατολή. Ενόσω ήταν στην Broussa στην Τουρκία, ο Lucas γνώρισε έναν γέρο φιλόσοφο που του είπε πως υπήρχαν σοφοί άνθρωποι στον κόσμο οι οποίοι κατείχαν γνώση για τη φιλοσοφική λίθο, οι οποίοι κρατούσαν τη γνώση αυτή για τον εαυτό τους και ζούσαν πολλές εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Ο Nicholas Flamel, είπε στον Lucas, είναι ένας από αυτούς. Ο γέρος είπε ακόμα στον Lucas για το βιβλίο του Αβραάμ του Ιουδαίου και πως έφτασε στα χέρια του Flamel. Ακόμα πιο απίθανο είναι το ότι είπε στον Lucas πως ο Flamel και η γυναίκα του ήταν ακόμα ζωντανοί! 

Οι κηδείες τους ήταν ψεύτικες, όπως είπε, και οι δυο τους μετανάστευσαν στην Ινδία, όπου εξακολουθούσαν να ζουν.

Είναι δυνατό ο Flamel πραγματικά να βρήκε το μυστικό της φιλοσοφικής λίθου και να πέτυχε την αθανασία; Υπάρχει άραγε πραγματικά η αρχαία γνώση της μεταστοιχείωσης και του Ελιξίριου της Μακροζωίας;

Εάν ναι, ο Nicholas Flamel ίσως είναι ακόμα ζωντανός. Ίσως και να διασκεδάζει με τις μαγικές περιπέτειες του Harry Potter.

Μετάφραση - Απόδοση: Αμαλία Τσακίρη, για το ESOTERICA.gr  

Πηγή:

http://esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=10&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=7879#484267

https://seliniartemisekati.blogspot.com/ - Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ). Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου